Titkos adatgyűjtés

NSA: a telefonforgalom töredékét tudjuk csak megfigyelni

Kevesebb mint 30 százalékát képes összegyűjteni az amerikaiak telefonos kommunikációjára vonatkozó adatoknak a Nemzetbiztonsági Ügynökség.

2014.02.07 20:25MTI

Ennek oka, hogy a jelhírszerzésre szakosodott szolgálat nem képes lépést tartani a mobiltelefonok robbanásszerű fejlődésével. A lap jelenlegi és volt hivatalos személyekre hivatkozó beszámolója komoly kérdéseket vet fel a titkos adatgyűjtés hatékonyságával kapcsolatban, amely a közhiedelemmel ellentétben korántsem terjed ki minden háztartásra.

Igaz, az NSA adatmegfigyelése - amely a kommunikáció tartalmára nem vonatkozik - 2006-ban még szinte minden amerikai telefonra kiterjedt, ám ez az arány mára 20 és 30 százalék közé csökkent. A lap szerint a kormányzat megpróbál lépéseket tenni annak érdekében, hogy a metaadatok megfigyelésének hatékonysága ismét elérje a korábbi szintet.

Az NSA arra törekszik, hogy a jövőben a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (FISC) végzése alapján - például az internetes szolgáltatókhoz hasonlóan - a mobiltelefon-társaságok is hozzáférhetővé tegyék az adataikat az amerikai hírszerzés számára.

Barack Obama elnök januárban jelentette be, hogy az adatmegfigyelés reformja során, a magánélet sérthetetlensége érdekében, ki akarja vonni a kormányzat hatásköréből az információ tárolását. Az igazságügyi minisztériumnak és a hírszerző szolgálatoknak március 28-ig kell elkészíteniük az erre vonatkozó javaslataikat.

Egyes szakérők szerint a 20 és 30 százalék közötti megfigyelési arány azt is jelentheti, hogy az NSA nem képes megfigyelni az internetalapú hívásokat sem.

A hivatalos adatok szerint a könnyen megfigyelhető vezetékes telefonok száma 2009 és 2012 között 24 százalékkal, 127-ről 96 millióra csökkent az Egyesült Államokban. A mobiltelefonok száma ezzel szemben 28 százalékkal, 225-ről 326 millióra nőtt. Az internet-alapú előfizetők száma pedig 2009 és 2012 között 62 százalékkal, 26-ról 42 millióra emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.