Gyűjtőpert indít egy amerikai szenátor

Beperelték Obamát az NSA kémbotrány miatt

Rand Paul amerikai republikánus szenátor gyűjtőpert indít Barack Obama elnök és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség ellen amiatt, hogy az amerikai állampolgárok millióit érintő titkos adatgyűjtés révén megsértette az alkotmányt.

2014.02.12 22:25MTI

A honatya - akit a 2016-os elnökválasztás egyik esélyes republikánusok jelöltjeként tartják számon - az őt támogató kampányszervezeten keresztül nyújtotta be a keresetet nem csupán az elnök, hanem Keith B. Alexander tábornok, az NSA, James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés, valamint James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója ellen is.

Rand Paul szerint Obama nyíltan megtagadta, hogy véget vessenek az alkotmány negyedik módosítása nyilvánvaló és folyamatos megsértésének. A negyedik alkotmánymódosítás tiltja, hogy a hatóságok a polgárokat házkutatással, irataik vagy más személyes tulajdonuk átvizsgálásával vagy lefoglalásával indokolatlanul zaklassák.

Peres félnek jelentkezett Matt Kibble, a FreedomWorks konzervatív politikai szervezet elnöke is, aki úgy fogalmazott: a perben az egész ország hatmillió állampolgárának a nevében vesz részt, akárcsak minden olyan amerikainak a nevében, akinek telefonja van. Ez a gyűjtőper nem a republikánusok és a demokraták, illetve a haladók és a konzervatívok szembenállásáról szól, hanem arról, hogy meg kell védeni minden amerikai ember alapvető jogait egy olyan kormánnyal szemben, amely túllőtt a célon - fogalmazott Kibbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.