Elege van az európaiaknak az amerikai kémkedésből

Európa többé nem "biztonságos kikötő" az amerikaiak számára

Az Európai Parlament szakbizottsága a Washingtonnal kötött adatvédelmi megállapodások felfüggesztését követeli.

2014.02.12 21:25MTI

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) szerdán nagy többséggel megszavazta azt a jelentést, amely az unió és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi megállapodások felfüggesztését javasolja az amerikai elektronikus hírszerzés szerteágazó lehallgatási botránya nyomán.

A 33 igen szavazattal, 7 ellenében, 17 tartózkodás mellett megszavazott állásfoglalás szerint fel kellene függeszteni az úgynevezett "biztonságos kikötő" megállapodást, amely amerikai vállalkozások számára - az általános tiltó szabályt felülírva - lehetővé teszi európai polgárok személyes adatainak az Egyesült Államokba történő továbbítását. A másik olyan megállapodás, amelynek a felfüggesztését szorgalmazza a LIBE, az úgynevezett SWIFT-egyezmény, amely a terrorizmus elleni harc jegyében betekintést enged az amerikai hatóságoknak európai banki adatokba.

Az EP-szakbizottsági állásfoglalás szerint a terrorizmus elleni küzdelemre való hivatkozás nem teremthet jogalapot olyan tömeges, részben illegális adatgyűjtésre, mint amilyenre fény derült, jórészt Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott leleplezései nyomán.

A LIBE szerdai ülésén ugyanakkor elvetették a zöldpártiak azon indítványát, hogy az unió nyújtson menedékjogot az Oroszországba menekült Snowdennek. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a menedékjog megadása nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.