Kié az adat?

Titkos adatgyűjtés - Ügyészségi eljárás indulhat az NSA ellen

Hamarosan eljárást indíthat a német szövetségi legfőbb ügyészség az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ellen

2014.02.09 17:03MTI

A Berliner Zeitung hétvégi számában közölt értesülés szerint tíz napon belül elindulhat az NSA leleplezett titkos adatgyűjtő tevékenységének német vonatkozásait vizsgáló nyomozás.

A kormány megakadályozhatja az eljárást, ha úgy ítéli meg, hogy az súlyosan sértené az ország külpolitikai érdekeit. A külügyminiszter és az igazságügyi miniszter azonban a napokban megállapodott abban, hogy a kormány nem él ezzel a jogával - írta a Berliner Zeitung és testvérlapja, a Frankfurter Rundschau.

Arra nem tértek ki, hogy a legfőbb ügyészség az NSA feltehetően német állampolgárokat is érintő adatgyűjtő programjait, vagy pedig a német kormányzatot érintő tevékenységét fogja vizsgálni.

A nyomozóhatóság szóvivője a beszámolóra reagálva közölte, hogy még nem hoztak végleges döntést az eljárás megindításáról.

Az NSA volt informatikusától, Edward Snowdentől származó titkos minősítésű ügynökségi dokumentumok alapján az amerikai szolgálat legkésőbb 2002-től megfigyelte a német kancellár, vagyis Gerhard Schröder, majd 2005-től Angela Merkel mobiltelefonját.

A leleplezés feszültséget keltett a német-amerikai kormányzati kapcsolatokban. Berlin szerint az ügyből tanulva megállapodást kell kötni az egymás elleni kémkedés tiltásáról, Washington viszont elutasítja ezt a kezdeményezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.