Rogers altengernagy

Megvan Obama jelöltje az NSA élére

"Biztos vagyok abban, hogy Rogers admirálisnak megvan a bölcsessége ahhoz, hogy digitális korunkban segítsen egyensúlyba hozni a biztonság, a magánélet sérthetetlensége és a szabadságjogok követelményeit".

2014.01.31 10:17MTI

Michael Rogers altengernagyot jelölte Barack Obama amerikai elnök a külföldi jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Pentagon kibernetikai parancsnoksága élére - közölte helyi idő szerint csütörtökön Chuck Hagel védelmi miniszter.

Rogers eddig az amerikai haditengerészet kibernetikai parancsnokságának élén állt. Ha a szenátus jóváhagyja jelölését, az altengernagy a márciusban távozó Keith Alexander tábornok helyét veheti át a kettős funkcióban.

Michael Rogers kódszakértő, aki 30 éve szolgál a flottánál. A jelölést megelőzően - a Moszkvába szökött amerikai számítástechnikusnak, Edward Snowdennek a titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos leleplezései nyomán - az elnök fontolóra vette, hogy kettéválassza az NSA és védelmi minisztérium parancsnokságának irányítását, ám hatékonysági okokra hivatkozva mégis a korábbi struktúra megőrzése mellett döntött.

"Ez kritikus időszak az NSA számára és Rogers altengernagy egyedülálló képességeket hoz ebbe a pozícióba, miközben az ügynökség folytatja létfontosságú küldetését és végrehajtja Obama elnök reformjait" - írta közleményében Hagel.

"Biztos vagyok abban, hogy Rogers admirálisnak megvan a bölcsessége ahhoz, hogy digitális korunkban segítsen egyensúlyba hozni a biztonság, a magánélet sérthetetlensége és a szabadságjogok követelményeit" - tette hozzá.

Az NSA titkos adatgyűjtési gyakorlata súlyos felháborodást okozott az Egyesült Államokban és Amerika szövetségeseinek körében egyaránt. Az elnök január 17-én változtatásokat ígért az elektronikus hírszerzés egyes vonatkozásaiban és bejelentette, hogy megtiltja a szövetséges országok vezetői elleni kémkedést.

Hagel közölte, hogy a januárban visszavonult Chris Inglis helyére Chris Ledgett kapott kinevezést az NSA igazgatóhelyettesi és egyben legmagasabb civil vezetői posztjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.