Felgyorsult a francia önkéntesek toborzása

Egyre több "európai" harcol Szíriában

Felgyorsult a szíriai dzsihádra jelentkező francia fiatalok bevonása az iszlamista harcokba, az onnan hazatérők toborzó tevékenységével.

2014.02.12 19:15ma.hu

Sok fiatal indult el Nyugat-Európából, hogy az iszlamista felkelők oldalán harcoljon a szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen, számuk az elmúlt három évben mintegy kétezerre tehető.

"Olyan jelentős események, mint például a vegyi anyagok bevetése a lakosság ellen, motiválta őket a döntésben" - hangsúlyozta Marc Trévidic terrorelhárítással foglalkozó francia vizsgálóbíró. Szerinte az is felgyorsította a folyamatot, hogy sokan már haza is jöttek a harcokból azért, hogy a barátaikat is magukkal vigyék.

Míg korábban az iraki, a boszniai, a csecsenföldi vagy a szomáliai iszlamista harcokban átlagosan 30-40 francia állampolgárságú fiatal vett részt, a francia belügyminisztérium január 30-i közlése szerint 600-700 fiatal francia állampolgár és hivatalosan Franciaországban élő külföldi utazott eddig Szíriába, akik közül 250 valószínűleg most is ott van, és 21-en a helyszínen életüket vesztették.

A néhány valóban "háborús elkötelezettségű" emberen túl a vizsgálóbíró szerint az új dzsihádistáknak van egy "spontán generációja", amely egyszerűen kihasználja azt a lehetőséget, hogy nagyon könnyű a helyszínre jutni.

"Nincs szükség nagy átláthatatlan rendszerekre. Ez már nem olyan, mint amikor Londonon át kellett Afganisztánba menni, és ahhoz is kapcsolatrendszer kellett. Ma már ez sokkal egyszerűbb" - hívta fel a figyelmet Trévidic.

A dzsihádra jelentkezők többsége Törökországba utazik, ahonnan embercsempészek viszik őket tovább a szíriai határra. A bíró szerint ezek a fiatalok nem jelentenek közvetlen veszélyt, miután hazatérnek Franciaországba. Azokon kívül, akik személyes okokból, például azért, mert nem feleltek meg a toborzáson, elfordulnak a dzsihádtól, a legtöbb fiatal szeretne visszatérni a harcokba - hívta fel a figyelmet.

"Középtávon természetesen fennáll a veszély, de jelenleg valamennyi dzsihadista Bassár el-Aszad ellen harcol és jól tudja, hogy teljesen abszurd és kontraproduktív lenne Franciaországban merényletet elkövetni" - mondta a bíró. Szerinte amíg a szíriai rezsim a helyén marad, mindig lesznek olyan dzsihádisták, akik úgy fogják gondolni, hogy van esélyük megdönteni a rendszert és iszlamista államot létrehozni. Annak viszont megvan a veszélye, hogy ezek az emberek Szíriában kiépítenek egy nemzetközi dzsihádra alkalmas kapcsolatrendszert.

A fiatalok toborzásának és elindulásának felgyorsulását Trévidic szerint újfajta eszközökkel kell megfékezni. "Eddig kizárólag a terrorelhárítási igazságszolgáltatás, azaz a büntetés volt az eszköz" - emlékeztetett. Szerinte a különösen veszélyes profilú embereket továbbra is le kell tartóztatni, miután visszatértek Franciaországba, ezenkívül viszont inkább az elindulásukat kellene megakadályozni.

"Invenciózusnak kell lenni. Olyasmire gondolok, hogy törvénnyel kellene megakadályozni ezeknek a fiatal franciáknak a beszervezését, azt, hogy elmenjenek máshova háborúzni. Valahogy úgy, ahogy az alkoholfogyasztás is tilos, mielőtt a volán mögé ülünk" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.