Amerikai harcosok Szíriában

A szír polgárháború amerikai belbiztonsági üggyé vált

A szíriai polgárháború az Egyesült Államok belbiztonsági ügyévé vált, mert amerikai állampolgárok egy kisebb csoportja a felkelők oldalán bekapcsolódott a harcokba, egy részük pedig hazatért.

2014.02.09 00:30MTI

Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter nem mondta meg az érintettek konkrét számát, de hivatalos amerikai forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint több mint 50 emberről lehet szó. A miniszter elmondta, hogy hogy a biztonsági szolgálatok világszerte komoly figyelmet fordítanak a konfliktusba bekapcsolódó, külföldről, egyebek között az Egyesült Államokból, Kanadából és Európából érkező harcosokra.

Johnson rámutatott, hogy Szíriában kiképzett embereket szélsőséges küldetéssel küldik vissza a nyugati országokba.

"Szíria belbiztonsági kérdéssé vált. A belbiztonsági minisztérium, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a hírszerző szervezetek továbbra is szoros együttműködést folytatnak majd azon idegen harcosok beazonosítása érdekében, akik fenyegetést jelentenek a hazára" - mondta.

A miniszter kijelentette, hogy legjobban a "magányos farkas" típusú terroristák aggasztják, akik nem kaptak kiképzést az al-Kaidától vagy valamely más terrorszervezettől, hanem maguktól radikalizálódtak. Johnson a bostoni maraton ellen végrehajtott merénylet csecsen elkövetőit hozta fel példának.

Az újságíróknak név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek szerint a harcosokat - akik közül nem mindenki szíriai származású - szélsőségesek toborozzák az Egyesült Államokból, s terrorista kiképzést nyújtanak nekik. A harci ismeretekben részesíttek közül többen már hazatértek, és újabb önkéntesek készülnek Szíriába.

Az amerikai külügyminisztériumnak nincsen becslése azzal kapcsolatban, hogy hány amerikai harcolhat a felkelők oldalán, de brit IHS Jane's biztonságpolitikai tanácsadó cég több tucatra teszi a számukat. Kormányzati becslések szerint a lázadók oldalán 1200-1700 európai foghatott fegyvert.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója, aki 16 szakszolgálat munkáját koordinálja, januári szenátusi meghallgatásán kijelentette, hogy az al-Kaida csoportjai kiképzőtáborokat hoztak létre Szíriában. Az ezekben kiképzett nyugati állampolgárokat visszaküldik a hazájukba.

Clapper azt mondta, hogy a szíriai lázadók oldalán 7 ezernyi külföldi harcol, akik mintegy félszáz országból érkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.