Milan Lukic

Észtországi börtönbe szállították át a szerb háborús bűnöst

A jelenleg 46 esztendős szerb férfit 2009-ben a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte háborús és emberiesség elleni bűnök miatt.

2014.02.11 12:13MTI

A Nemzetközi Törvényszék (NT) hágai börtönéből az észtországi Tartu fegyintézetébe vitték át az egykori boszniai szerb milíciavezért, Milan Lukicot - közölte kedden a tallinni igazságügyi minisztérium szóvivője.

A jelenleg 46 esztendős szerb férfit 2009-ben a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte háborús és emberiesség elleni bűnök miatt. Lukic és unokabátyja, Sredoje Lukic félkatonai szervezetek parancsnokaként, illetve tagjaként kegyetlenül legyilkolt muzulmánokat a kilencvenes évek első felében, a boszniai polgárháború idején. Az általa vezetett Fehér sasok milícia Visegrad városában több mint 100 embert gyilkolt meg, nagy részüket egy házba bezárva elevenen elégették, akik pedig menekülni próbáltak, azokat automata fegyverrel lelőtték.

Az ítéletet 2012 decemberében a Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli bírósága megerősítette.

Lukic a harmadik, az NT által elítélt háborús bűnös, aki észtországi börtönben tölti büntetését. Milan Martic, a horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság elnöke és Dragomir Milosevic egykori szerb tábornok szintén a balti országban töltik büntetésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.