Bozidar Vucurevic lövette Dubrovnikot?

Kiadhatónak minősített egy szerb háborús bűnöst a bíróság

Kiadható a háborús bűnökkel vádolt Bozidar Vucurevic volt boszniai szerb vezető - döntötte el csütörtökön egy szerb bíróság.

2011.04.21 20:31MTI

A nyugat-szerbiai Sabacon született ítélet szerint Vucurevicet Bosznia-Hercegovinának és Horvátországnak is ki lehet adni - hogy melyiknek, azt a szerb igazságügyi minisztérium dönti el.

A Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnökhöz közel álló Vucurevicet horvát körözés alapján e hónap elején vették őrizetbe, miután Boszniából Szerbiába érkezett.


Horvátország azzal vádolja a 74 éves férfit, hogy háborús bűncselekményeket követett el civilek ellen, és történelmi műemlékek lerombolásáért felelős az UNESCO világörökségi listáján lévő Dubrovnik - általa elrendelt - lövetése miatt, amely 91 ember halálát és mintegy kétszáz sebesülését okozta.

Bosznia-Hercegovinában az 1992-95-ös háború idején elkövetett bűnökért akarják felelősségre vonni a bosznia-hercegovinai állampolgárságú férfit. A sabaci ítélet ellen az érintett fellebbezhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.