Ismeretlen fegyveresek

Tavaly szétlőttek egy szilíciumvölgyi villamoshálózati alállomást

Az amerikai Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság volt elnöke első ízben ismerte el, hogy ismeretlen fegyveresek tavaly szétlőtték egy szilíciumvölgyi villamoshálózati alállomás 17 nagyteljesítményű transzformátorát.

2014.02.06 07:15MTI

A mintegy húsz percig tartó lövöldözés április 16-án történt, de a lap szerint az incidens eddig nem keltett nagy figyelmet. A tettesek azóta is ismeretlenek.

"A támadás az első olyan jelentős belföldi terrorcselekmény volt, amely az áramhálózat ellen irányult" - jelentette ki a The Wall Street Journal (WSJ) című üzleti lap címlapján indított riportban Jon Wellinghoff, aki az amerikai elektronikai ipar központjában történt eset idején az energiaszabályozási bizottság elnöke volt.

Szavai szerint az áramszünetet úgy sikerült elkerülni, hogy az áramszállítást elterelték az üzemképtelenné vált alállomás környékéről, a régió erőműveit pedig megkérték, hogy fokozzák teljesítményüket.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint nem valószínű, hogy terrortámadás történt, de a hatóság még nyomoz az ügyben. A lap által összeállított kronológiából egyebek között kiderült, hogy a helyszínen több mint száz töltényhüvelyt találtak, de ujjlenyomat egyiken sem volt.

A hüvelyek az AK-47-es orosz gépkarabélyokkal is kompatibilis lőszerektől származtak. Az elkövetők pedig jóval a támadás előtt kőrakásokat emeltek a közelben, amelyek megkönnyítették a célzást.

Az amerikai haditengerészet nyomozói megállapították, hogy a helyszínt pontosan úgy készítették elő, ahogy ők tettek volna egy támadás esetén.

A cikkben megszólaltatott több villamosipari szakember nem értett egyet Wellinghoff következtetéseivel, és a történtek jelentőségét illetően azt állították, hogy az áramellátási rendszer nagyon rugalmas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.