Fejvesztve menekültek a lakosok

Pakisztáni gépek a lázadók rejtekhelyét bombázták

Pakisztáni harci gépek az Afganisztánnal határos, törzsek uralta térséget bombázták kedden hajnalban a tálib lázadók elleni művelet keretében. Több házat leromboltak, és a helyi lakosok fejvesztve menekültek otthonaikból.

2014.01.21 08:37MTI

Az észak-vazirisztáni lakosok arról számoltak be, hogy az előzetes figyelmeztetés nélkül végrehajtott légi támadásnak sok civil halottja volt. Helyi sajtójelentések szerint a hadsereg két akciót hajtott végre: 19 felkelővel végeztek Mir Ali térségében, egy másik bombázásban, Toradarra környékén pedig 23 tálib harcost öltek meg.

A hadsereg nem kommentálta a műveletet. Egy név nélkül nyilatkozó katonatiszt azonban a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a légierő gépei a biztonsági erők ellen támadásokat végrehajtó tálib lázadók búvóhelyeit vették célba.

Biztonsági források szerint az áldozatok között voltak olyan terroristák is, akik gyaníthatóan részt vettek a vasárnap, Bannu körzetben egy katonai konvoj ellen elkövetett pokolgépes robbantás előkészítésében. Abban a támadásban több mint 20 katona halt meg.

A sorozatos merényletek miatt egyre inkább növekszik a hazai nyomás Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnökre, hogy lépjen fel keményebben a lázadók ellen. Sarif lemondta a részvételt a kedden kezdődő davosi világgazdasági fórumon, s emiatt olyan találgatások indultak el, hogy küszöbön áll egy katonai hadművelet.

A dél-pakisztáni Karacsiban kedden szélsőséges fegyveresek megölték egy oltásokat végző csoport három tagját, köztük két nőt. A csoport három napon keresztül adott volna gyermekbénulás elleni oltásokat a városban, de a támadás után a kormány leállította a programot.

Oltásokat végző szakemberek korábban már több alkalommal estek gyilkosságok áldozataivá Pakisztánban. Szélsőséges iszlamisták arra gyanakszanak, hogy az oltóprogramok mögött nyugati összeesküvés áll, amelynek célja többek között a fiúgyermekek sterilizálása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.