Pakisztán, a gócpont

Gyermekbénulás - van, ahol még mindig rettegett mumus

Hogyan minősítené azt a vallást, ami meggyőződésből utasítja el a gyerekeket megóvó védőoltást és ezzel máshol már régen eltűnt kór terjedését segíti elő?

2014.01.17 20:55MTI

Az északnyugat-pakisztáni Pesavar térségében fordul elő világszerte a legtöbb járványos gyermekbénulásos megbetegedés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétett adatai szerint. A Pakisztánban fellépő gyermekbénulásos esetek több mint 90 százaléka ebből a térségből ered. Ráadásul Pakisztán az egyetlen állam a világon, ahol a betegek száma nőtt 2013-ban az előző évhez képest. Tavaly 91 esetet regisztráltak, egy évvel korábban 58-at. A 91 megbetegedett közül 83 Pesavarhoz köthető - közölte pénteken a WHO illetékese.

A járványos gyermekbénulást (poliomyelitis) a poliovírus okozza, mely elsősorban széklet útján terjed, kisebb mértékben cseppfertőzéssel, fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel. Jellemzően öt év alatti gyermekeket sújt, a központi idegrendszert támadja meg, bénulást, izomsorvadást és időnként halált okoz.

A szájon át, cseppek formájában beadott vakcinával, a Sabin-cseppekkel megelőzhető kór a világ legtöbb országából már teljesen eltűnt, ám egyes államokban, Pakisztán mellett Nigériában és Afganisztánban továbbra is fertőz. Afganisztánban 13 esetet regisztráltak, ezekből 12 összefüggésbe hozható az északnyugat-pakisztáni város közelségével.

Pakisztán egyes körzeteiben a tálibok megtiltották az oltási kampányt. Számos vallási vezető óvott a gyerekek beoltásától, azt hangoztatva, hogy az a muzulmán gyermekek sterilizálását jelenti. Uszításuk erőszakcselekményeket szított, számos alkalommal megtámadták az oltást beadó egészségügyi szakembereket, néhányat meg is öltek. Tavaly több mint 30 ilyen támadást jegyeztek fel.

Elias Durry, a pakisztáni oltási program vezetője hangoztatta, hogy kampányuk az ázsiai ország legtöbb részében sikeresnek bizonyult. "A vírus nincs jelen Pakisztán egész területén. Csak egy nagyon korlátozott térségben, ahová nehéz eljutnunk" - magyarázta.

Pesavar óvárosa boltok és házak útvesztője, ahol az utcákon nyílt kanálisok kanyarognak. A városlakók, köztük igen sok menekült a tálibok folytonos zaklatása alatt él, a vallási erőszak mindennapos a térségben. A városban uralkodó siralmas közegészségügyi állapotok jó melegágyat szolgáltatnak a gyermekbénulás kialakulásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.