Szennyezett élelem vagy víz révén

Újabb járványos gyermekbénulás-esetek Szíriában

Két vidékről is, az egyik Damaszkuszhoz van közel, a másik Aleppóhoz.

2013.11.26 13:35MTI

Pár hete Szíria északkeleti részén, Deir-az-Zor környékén 13 gyermeknél mutatták ki a kórt, többségük két évnél fiatalabb és úgy tudni, hogy sohasem kaptak oltást, vagy csak egyet a teljes védettséget szükséges háromból.

Az újabb megbetegedéseket mindössze két gyermeknél észlelték - egynél Damaszkusz vidéki körzetében, egynél pedig a török határhoz közeli, északi város, Aleppo szomszédságában -, de egyetlen gazdaszervezet is járvány kitörésével fenyeget.

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelem vagy víz révén szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a tisztaság, így például zsúfolt menekülttáborokban. A kór órákon belül bénulást okozhat.

Szíriában 3 millió öt év alatti gyermek él. 2011 - a belső konfliktus kezdete - előtt a szíriai gyermekek 91 százaléka be volt ellene oltva, az utóbbi két és fél év zűrzavaros belpolitikai helyzete miatt a hányad 68 százalékra apadt. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF adatai szerint Szíriában félmillióra tehető a beoltatlan gyermekek száma. Ők nemcsak bénulás ellen nem kaptak védőoltást, hanem kanyaró, mumpsz és rózsahimlővel szemben sem védettek.

A WHO terveiben 20 millió gyermek gyorsított beoltása szerepel Szíriában és a szomszédos országokban a következő fél évben.

A betegség egyébként a világon összesen három további országban - Pakisztánban, Afganisztánban és Nigériában - jelent gondot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.