1995-ben történt

Ideggáztámadás a tokiói metróban - megkezdődött a felelős szekta egyik utolsó tagjának pere

Megkezdődött az 1995-ben a tokiói metróban ideggáztámadást elkövető Aum Sinrikjo radikális szekta egy magas rangú volt tagjának pere csütörtökön Japánban.

2014.01.16 10:24MTI

A férfi tizenhét éven át bujkált a hatóságok elől, mielőtt feladta magát. Hirata Makoto a szekta egyik utolsó körözött tagja volt. A 48 éves férfi 2011 decemberében adta fel magát, fél évvel később pedig az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) utolsó két - szökésben lévő - tagját is elkapták a hatóságok.

Az apokalipszist vizionáló szekta 1995-ben szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakcióban 13 ember meghalt, több mint hatezren pedig különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek.

A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót halálra ítélték 12 további szektataggal együtt, de az ítéletet még nem hajtották végre. A várakozások szerint Hirata két hónaposra tervezett pere során három siralomházban lévő szektatag is tanúskodni fog majd. Aszaharának - aki a buddhizmus és hinduizmus elemeit ötvözte apokaliptikus tanaival - népszerűsége csúcsán mintegy tízezer követője volt Japánban.

A szektavezér állítólag a nácik által kifejlesztett - és később Szaddám Huszein iraki diktátor, illetve egyes vádak szerint a közelmúltban Bassár el-Aszad szíriai elnök által is bevetett - szarin "megszállottja" lett. Az ügyészek szerint az Aum Sinrikjo azért támadta meg a tokiói metrót, hogy megzavarja a hatóságok ellene folyó nyomozását, illetve káoszt okozzon és apokaliptikus háborút robbantson ki a japán fővárosban.

Hiratát alapvetően nem az 1995-ös terrorakcióval kapcsolatban állították bíróság elé, hanem egy ember elrablásában és megölésében, illetve egy lakóház elleni robbantásban való részvétellel vádolják. A férfi az előbbi vádat részben, az utóbbit teljesen tagadta a per első napján.

Ugyanakkor egyes remények szerint a per - a szekta halálra ítélet tagjainak tanúskodása miatt - fényt deríthet a legsúlyosabb japán terrorcselekmény hátterére is, hiszen az közel két évtizeddel később is rettenetet vált ki a szigetországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.