Az OPCW véglegesítette a fegyvermegsemmisítést

500 tonna mustárgáz, szarin és VX ideggáz a Földközi-tengeren

A maradék, mintegy 800 tonna kevésbé veszélyes vegyi fegyvert február 5-ig szállítják el Szíriából.

2013.12.18 14:17MTI

Véglegesítette a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének tervét, amely alapján nemzetközi összefogással március végéig - egy amerikai hajón, nemzetközi vizeken - semlegesítik a legveszélyesebb ideggázokat.

A hírügynökségek által szerdán idézett menetrendet kedd este véglegesítette az OPCW végrehajtó bizottsága.

A terv szerint az 1300 tonnás vegyi arzenál legveszélyesebb részét, 500 tonna mustárgázt, szarint és VX ideggázt először az északnyugat-szíriai Latakiába szállítják orosz páncélozott járművekkel, és közben az egész műveletet kínai figyelőkamerákkal rögzítik. A vegyi fegyvereket jelenleg 12 helyszínen tárolják Szíria területén.

Cipruson horgonyoz egy norvég és egy dán hajó, amely Latakiából egy meg nem nevezett olaszországi kikötőbe viszi majd a vegyi fegyvereket. Ott átrakodják azokat a Cape Ray amerikai hajóra, amely a Földközi-tengeren, nemzetközi vizeken semmisíti meg március végéig. A fegyverek semlegesítésében finn szakértők is részt vesznek.

Nem határozták meg pontosan, hogy hol fog horgonyt vetni az amerikai hajó, az egész műveletet titokban tartják.

Vaszilij Tyituskin, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) állandó oroszországi képviselőjének helyettese közölte, hogy Oroszország részt fog venni a fegyvermegsemmisítés biztonságának szavatolásában a tengeren, Latakiában és a szíriai felségvizeken egyaránt.

A maradék, mintegy 800 tonna kevésbé veszélyes vegyi fegyvert február 5-ig szállítják el Szíriából. Június végéig kell ezeket megsemmisíteni, amire már több mint 40 magáncég ajánlkozott. Már szerdán kiírják a nemzetközi pályázatot.

Az Egyesült Államok háromezer konténert bocsát rendelkezésre a vegyi anyagok szállítására. A fegyvermegsemmisítés finanszírozására felállított pénzalapban eddig 9,8 millió dollár gyűlt össze, és Japán további 15 millió dolláros hozzájárulást ígért.

Az OPCW hangsúlyozta, hogy az eredeti határidők nem változtak: jövő március végéig kell megsemmisíteni a legveszélyesebb vegyi fegyvereket, június végéig pedig a kevésbé veszélyeseket. Ahmet Uzumcu, az OPCW főigazgatója azonban nem zárt ki csúszást az eredeti menetrendhez képest a szíriai biztonsági helyzet alakulása, a nemzetközi vámkezelési eljárások bonyolultsága vagy éppen a rossz időjárás miatt. Külön hangsúlyozta azonban, hogy az OPCW és az ENSZ vegyes bizottsága mindent megtesz annak érdekében, hogy az év végéig elszállítsák Szíriából a legveszélyesebb vegyi anyagokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.