Nem többek között a vegyifegyverekre is

Magyarország a tömegpusztító fegyverek terjedése ellen

Magyarország a nemzetközi közösség felelős tagja, és aktívan fellép a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen.

2013.12.14 13:25MTI

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az amerikai külügyminisztérium pénteken gratulált Magyarországnak, amiért 27. tagállamként csatlakozott a Globális Partnerség a Tömegpusztító Fegyverek és Anyagok Elterjedése Ellen elnevezésű nemzetközi együttműködéshez, amelynek kezdeményezője a nagyhatalmakat tömörítő Nyolcak csoportja (G8).

A szóvivő elmondta, hogy Magyarország 2010 decemberében hirdette meg a globális nyitás külpolitikai alapelvét, és idén november végén lett az együttműködés tagja. A tömegpusztító fegyverek nem lokálisan, hanem országhatárokon átnyúlóan jelentenek veszélyt - tette hozzá.

Kaleta Gábor kifejtette: az ország fokozott felelősséget érez a globális ügyekben is - ezek közé sorolva a környezetvédelmet és a vízügyet is -, és kiemelt feladat a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni fellépés.

A szóvivő szerint az, hogy Magyarország tagja lett ennek a nemzetközi együttműködésnek, visszaigazolása az ország ezen külpolitikai törekvésének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.