A NATO-konferencia

Martonyi: nemzetközi együttműködés kell a tömegpusztító fegyverek visszaszorításához

Martonyi János külügyminiszter szerint csak a nemzetközi együttműködés lehet hatékony megoldás a tömegpusztító fegyverek elterjedésének visszaszorítására.

2012.06.14 11:32MTI

A tárcavezető a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásával foglalkozó, a budapesti Külügyminisztériumban csütörtökön megrendezett NATO-konferencia megnyitóján azt mondta, a nemzetközi fellépéssel eddig is sikerült eredményeket elérni, de továbbra is komoly fenyegetést jelent, ha terroristák jutnak hozzá ilyen fegyverekhez. Az államok felelőssége igen nagy ebben a kérdésben, hiszen a biológiai és vegyi fegyvereket viszonylag könnyű előállítani, de jóval nehezebb felelősen rendelkezni felettük - fogalmazott.

Kiemelte, aggodalommal figyelik az iráni helyzetet, az ország nukleáris programja ugyanis továbbra is fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

Martonyi János a tömegpusztító fegyverek visszaszorítása kérdésében elfoglalt magyar álláspontot kifejtve azt mondta, az országoknak össze kell fogniuk az ügyben, és a nemzetközi szervezetek megerősítése elengedhetetlen e fenyegetés elleni hatékony fellépéshez.

A külügyminiszter úgy vélekedett, a konferencia - amelyet "jó időzítéssel" a chicagói NATO-csúcs után néhány héttel tartanak - kiváló alkalom a tapasztalatcserére, és arra, hogy megvitassák, mit kell tennie a NATO-nak a világ biztonságát veszélyeztető tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetés ellen.

Alexander Vershbow, a NATO helyettes főtitkára a konferencia résztvevőinek küldött videoüzenetében kiemelte: a chicagói csúcstalálkozó azt bizonyította, hogy a NATO eddig is igyekezett határozottan fellépni a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen, és a jövőben is folytatja erőfeszítéseit. A csúcs részvevői egyúttal világos üzenet küldtek a nemzetközi biztonságra kockázatot jelentő Iránnak és Észak-Koreának is - emlékeztetett.

Kiemelte, hogy a csütörtöki, nyolcadik alkalommal megrendezett konferencia jó lehetőséget nyújt a vélemények és a tapasztalatok megosztására, a tömegpusztító fegyverek okozta kihívás elleni közös küzdelemre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.