Nem kell katonai közbelépés

A NATO-nak nem áll szándékában beavatkozni Szíriában

A NATO nem szándékozik katonailag beavatkozni Szíriában.

2012.06.06 18:26MTI

 "Semmiképpen nem szándékozunk beavatkozni a szíriai helyzetbe, nem gondoljuk, hogy egy katonai intervenció lenne a helyzet legjobb megoldása" - idézték Rasmussen szavait orosz hírügynökségek. "Minden felet az Annan-terv végrehajtására szólítunk fel. Ugyanakkor teljességgel elítéljük a szíriai lakossággal szembeni megtorlásokat" - hangsúlyozta. A NATO-főtitkár arról is beszélt, hogy a szövetség továbbra is támogatni fogja Grúziát a reformok végrehajtásában. "A chicagói NATO-csúcson arról beszéltünk, hogy Grúzia tagja lesz a szövetségnek - mondta. - Nagyra értékeljük, hogy Grúzia előrehalad a belső reformok útján, s ebben a továbbiakban is segítséget adunk neki" - tette hozzá Rasmussen. 

 Moszkva régóta rossz szemmel nézi, hogy a NATO az Oroszországgal határos kaukázusi volt szovjet köztársaságnak a nyugati katonai tömbbe való bevonására törekszik. Egy másik témára áttérve a NATO-főtitkár azt mondta, a szövetség már adott garanciákat Moszkvának arra, hogy rakétavédelmi tervei nem Oroszország ellen irányulnak. Moszkva újra és újra bírálja a tervet, azt állítva, hogy az valójában nem Irán és más "lator államok" esetleges támadásainak a kivédését szolgálja, hanem Oroszország nukleáris elrettentő képességének aláásását. Orosz részről ezért azt javasolták, hogy üzemeltessék a NATO-val közösen a rendszert, de ezt az indítványát elutasították. 

 A NATO május 20-21-i chicagói csúcstalálkozóján a tagállamok vezetői harcképesnek minősítették az Európa védelmére szánt rakétapajzs első fázisát annak ellenére, hogy Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter tíz nappal korábban figyelmeztetett, Oroszország kész megsemmisíteni az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer Európába telepítendő elemeit, ha valódi fenyegetésnek tekinti azokat. Rasmussen most a szerdai Moszkva-Brüsszel videokonferencián meggyőződését fejezte ki, hogy éles bírálatai ellenére Oroszország nem szánja el magát a szövetséggel szembeni cselekvésre. "Ha azonban mégis sor kerülne erre, úgy meg fogjuk védeni a szövetség országait bármiféle fenyegetéstől" - hangoztatta. "Mindazonáltal, nincsenek kétségeim afelől, hogy Oroszország és a NATO építő együttműködésre vannak hangolódva" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.