A végleges jelentés szerint

Több vegyi támadás bizonyítékait találták meg az ENSZ-ellenőrök

Megerősítette a szíriai vegyi fegyverek bevetéséről szóló végleges ENSZ-jelentés azt, hogy az arab országban zajló belháború során valószínűleg több alkalommal használtak ilyen eszközöket.

2013.12.13 07:23MTI
Fotó: MTI

A világszervezet székhelyén csütörtökön ismertetett dokumentum tanúsága szerint a hét vizsgált támadás közül ötnek a helyszínén észlelhetők voltak a vegyi fegyverek valószínű alkalmazásának következményei, ebből négy esetben a szarin ideggázé. Az öt helyszín a Damaszkuszhoz tartozó Gúta, a fővároshoz szintén közeli Asrafiát Szahnaja és Dzsóbar, az Aleppó melletti Hán-el-Aszal és az északnyugati Szarakeb. Az elsőként említett két körzetben augusztusban, a többi esetében márciusban vagy áprilisban végrehajtott támadásról van szó.

A jelentés nem foglalt állást arról, hogy melyik fél vetett be vegyi fegyvert, de megállapította, hogy az áldozatok között kormánykatonák és civilek is voltak. A kormányzat és a fegyveres ellenzék egymást vádolta azzal, hogy egyes helyszíneken gáztámadást hajtottak végre.

Mint az ENSZ vegyifegyver-szakértői már szeptemberben jelezték, az egyik legjelentősebb szarintámadás bizonyítékait az augusztus 21-én Damaszkuszban, a lázadók ellenőrizte egyik negyedben, Gútában végrehajtott csapás helyszínén találták meg. A kormányerőknek tulajdonított támadásnak több száz halálos áldozata volt.

A szakértők helyszíni mintákra, orvosi jelentésekre, vérvizsgálati eredményekre, a helyszínen tartózkodók vallomásaira támaszkodva alakították ki véleményüket.

A végleges jelentést a szakértői csoport vezetője, Aake Sellström adta át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. A dokumentumot a világszervezet közgyűlése és Biztonsági Tanácsa is megvitatja a következő napokban.

Ban Ki Mun a jelentést átvéve hangoztatta, hogy a vegyi fegyverek használata a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Hozzátette: figyelni kell arra, hogy ezeket a rettenetes katonai eszközöket megsemmisítsék Szíriában, de bárhol máshol is a világban.

Már a szeptemberi előzetes jelentés elvezetett egy megállapodáshoz, amelynek keretében nemzetközi segítséggel megsemmisítik a szíriai vegyi fegyvereket, és eltávolítják az országból az ilyenek készítéséhez szükséges alapanyagokat is.

A két és fél éve zajló szíriai belháborúnak már több mint százezer halálos áldozata van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.