Kitartanak

A szíriai lázadók cáfolták, hogy vezetőjük elmenekült

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) csütörtökön cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint vezetőjük, Szelim Idrisz tábornok külföldre menekült volna a harcok elől.

2013.12.12 21:19MTI
Fotó: MTI

Szerdai sajtóhírek szerint a nyugati hatalmak által támogatott szíriai felkelő csoport parancsnoka Katarba menekült, miután az egyik rivális kormányellenes erő, az Iszlám Front fegyveresei megostromolták és elfoglalták az SZSZH katonai létesítményeit a Szíria és Törökország közötti Báb-el-Hava határállomás közelében.

"A vezérkar cáfolja azokat a hazugságokat, amelyek szerint Szelim Idrisz az egyik öböl menti államba menekült volna, valamint biztosít mindenkit afelől, hogy a tábornok továbbra is jelen van és folytatja tevékenységét" - olvasható a szervezet sajtóközleményében.

"Ezeknek a pletykáknak mindössze annyi a céljuk, hogy egy olyan pillanatban rombolják a harcoló testvérek közérzetét, amikor minden korábbinál inkább a bűnös rezsim elleni harcra kellene koncentrálniuk" - közölte az SZSZH.

Idrisz tábornok ideje legnagyobb részét a határállomás közelében fekvő főhadiszálláson töltötte, gyakran látogatott azonban az ország belső részeiben fekvő, ellenzéki erők által ellenőrzött területekre.

Csütörtökön iszlamista lázadók legkevesebb tizenöt alavita és drúz civillel végeztek a Damaszkusztól húsz kilométerre található Adra városban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civilszervezet.

Szemtanúk és a szíriai állami média szerint a támadásokat az Iszlám Front és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető an-Núszra Front nevű szélsőséges lázadócsoport fegyveresei követték el.

Egyes források azt állították, hogy a halottak száma a negyvenet is elérheti, ezt azonban eddig nem sikerült megerősíteni.

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság nyolcvan százalékát kitevő szunniták a lázadókat támogatják, a síita alaviták pedig a Bassár el-Aszad vezette rezsimet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.