Szíria a cél

Légihídon át segít az ENSZ

Az ENSZ a szíriai konfliktus kezdete óta első alkalommal légihídon szállít segélyszállítmányt a következő 10 napban Irakból Szíria többségében kurdok lakta északkeleti területeire a két kormány jóváhagyásával.

2013.12.10 20:22MTI
MTI, archív

A segélyt Iljusin-76-os repülőgépek viszik majd az észak-iraki Erbílből a szíriai Haszekébe, a művelet csütörtökön kezdődik.

Vasárnapig 12 repülőutat terveznek - mondta Amin Awad, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója. Elisabeth Byrs, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője később azt mondta, hogy ez a szervezet is tíz repülőutat tervez a következő tíz napban egy művelet keretében, amely több mint 30 ezer ember egyhavi ellátását biztosítja.

A segélyszállítmányok élelmiszerből, különösen jól szigetelt sátrakból, ponyvákból és meleg ruhákból állnak. Az idei előrejelzések rendkívül kemény telet jeleznek a térségben. ENSZ-segélyszervezetek már eddig is juttattak el korlátozott mértékű segélyszállítmányokat Szíriába Irakból és Libanonból. Törökországból ilyen szállítmányok nem mehettek Szíriába Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenkezése miatt.

A segélyszállítmányokat eredetileg szárazföldi úton, kamionokkal juttatták volna el a rászorulóknak, de a helyzet bonyolultsága miatt végül a légi szállítás mellett döntöttek, noha az jóval drágább. Awad elmondta, hogy az egyik fő kurd csoport a térségben a szíriai kormányt támogatja, a másik pedig törökbarát. A segélyszállítmányokat el-Kámeslíje és el-Haszeke szíriai tartományokba juttatják majd el. Az utóbbi tartományban, amely hosszabb ideje szárazföldön nem megközelíthető, 50-60 ezerre becsülik a nélkülözők számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.