Légicsapás

Szíria - Rakétatámadás Aleppóban, sok halott

Rakétatámadásban életét vesztette legkevesebb tizennyolc ember, köztük a kormányerők öt tagja az észak-szíriai Aleppóban - jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet.

2013.12.04 15:31MTI

A lázadók Aleppó al-Farkán és Méridien nevű negyedeit lőtték rakétákkal, mindkét városrészt a szíriai elnökhöz, Bassár el-Aszadhoz hű hadsereg ellenőrzi - közölte az AFP hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója, hozzátéve, hogy a támadásoknak harminc sebesültje is van.

A szíriai közszolgálati televízió adása megerősítette az áldozatok számáról szóló értesüléseket. A hivatalos beszámoló "terroristák" által kilőtt rakétákról szólt. A szíriai média a felkelőket rendre terroristaként említi.

Ferenc pápa ezzel párhuzamosan arra szólította fel a hívőket, hogy imádkozzanak azért a tizenkét szíriai és libanoni apácáért, akiket a felkelők két nappal ezelőtt elhurcoltak a keresztények lakta Maalúla településről, miután behatoltak a városközpontban lévő Szent Tekla kolostorba.

A térségben élő vallási vezetők szerint az apácákat akaratuk ellenére tartják fogva, egy ellenzéki aktivista azonban azt állította, hogy a heves összecsapásokra való tekintettel, saját biztonságuk érdekében szállították el őket.

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Núszra Front nevű lázadócsoport fegyveresei a szomszédos Dzsabrud városba vitték, majd egy keresztény családnál helyezték el az apácákat - közölte a mindössze Amer néven ismert forrás, majd hozzátette, hogy "gondoskodnak róluk".

A lázadó erők szeptember elején már egyszer ellenőrzésük alá vonták Maalúlát, de a kormányerők három napra rá elűzték őket onnan. Azóta harcok dúlnak a település környékén.

A Damaszkusztól 55 kilométerre északra fekvő Maalúla az egyik legjelentősebb keresztény város Szíriában. A település ötezer lakosának többsége görög katolikus. A helybeliek arámi nyelven beszélnek - ez annak az ősi nyelvnek a változata, amelyen Jézus Krisztus is megszólította híveit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.