Egyre embertelenebb a szír polgárháború

A szír ellenzék sem jobb? Ők is használtak ideggázt

A felkelők bevallották, Damaszkusz közelében a minap ők használtak ideggázt.

2013.09.03 18:21MTI
Aszad nem is a legrosszabb alternatíva?

Az isztambuli székhelyű szíriai ellenzéki koalíció szóvivője elmondta, hogy Abdeltavvab Sarúr, az aleppói igazságügyi orvosszakértői bizottság vezetője a Hán el-Aszalban március 19-én történt vegyifegyver-támadással kapcsolatban olyan dokumentumok birtokában van, amelyek igazolják, hogy az Aleppó melletti településen vegyifegyver-támadás történt. Rendőrségi forrásokból olyan szemtanúi beszámolókkal is rendelkezik, amelyek ellentmondanak a kormány incidenssel kapcsolatos hivatalos verziójának.

A Hán el-Aszal-i támadásban több mint kéttucatnyian vesztették életüket. A kormányzat és a felkelők egymást okolták a történtekért, és mindkét fél azt állította, vegyi fegyver bevetésére is sor került.

Oroszország - amely Iránnal együtt Szíria legfőbb szövetségese és a fő fegyverszállítója - júliusban azt mondta, saját helyszíni vizsgálatai szarin gáz használatát erősítették meg, a vegyi anyag pedig legnagyobb valószínűséggel a felkelőktől származott.

Eközben az infowars.com portál a napokban arról írt, hogy Damaszkusz keleti peremén, Gútában élő felkelők az AP amerikai hírügynökség szabadúszó tudósítójának bevallották: ők voltak a településen augusztusban történt gáztámadás felelősei. Mint elárulták, a Szaúd-Arábiától kapott vegyi fegyver által okozott tragédia egy véletlen baleset eredménye volt, a felkelők, akiket nem készítettek fel kellőképpen, helytelenül bántak a fegyverrel.

Az ENSZ szakértői csoportja a múlt héten járt Szíriában, hogy tényfeltáró vizsgálatokat végezzen azokon a helyszíneken, ahol állítólag vegyi fegyvereket vetettek be. Az eredeti tervek szerint az ellenőrzés Hán el-Aszalt is érintette volna, de a szakértők végül a Damaszkusz külvárosaiban legutóbb elkövetett, több száz halálos áldozatot követelő ideggáztámadásra összpontosítottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.