Szíria

Elküldték a laboratóriumokba a szakértők által gyűjtött mintákat

Annak érdekében, hogy minél megbízhatóbb eredmények szülessenek, minden mintát legalább két laboratóriumban vizsgálnak meg. A szövet-, vér- és talajminták elemzése várhatóan körülbelül három hétig tart.

2013.09.03 08:19MTI
Fotó: MTI

Több ország laboratóriumaiba küldte szét az ENSZ azokat a mintákat, amelyeket a világszervezet szakértői vettek az augusztus 21-ei feltételezett szíriai gáztámadások helyszínein.

Az ENSZ szóvivője helyi idő szerint keddre virradó éjjel New Yorkban közölte, hogy az összegyűjtött mintákat Hágából indították útnak, és az elemzésük rögtön érkezésük után haladéktalanul megkezdődik. "A kiválasztott laboratóriumok felkészültek erre" - fogalmazott a szóvivő, azt azonban nem említette, hogy mely országokról van szó.

Korábban olyan információk voltak, hogy a mintákat világszerte legalább fél tucat laboratóriumba küldik szét elemzésre, olyan országokba, amelyek politikailag nem érintettek a csatározásokban. Annak érdekében, hogy minél megbízhatóbb eredmények szülessenek, minden mintát legalább két laboratóriumban vizsgálnak meg. A szövet-, vér- és talajminták elemzése várhatóan körülbelül három hétig tart.

A svéd Ake Sellström vezette csoport csaknem két hetet töltött Szíriában, ahol a kormány és a fegyveres ellenzék egymást vádolja azzal, hogy mérgező gázt vetett be a belháború egyes színterein.

A világszervezet szóvivője bejelentette azt is, hogy Ban Ki Mun főtitkár továbbra is szoros kapcsolatban áll a Biztonsági Tanács öt állandó tagjával, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Nagy-Britanniával és Franciaországgal. A főtitkár kedden a szíriai fejleményekről tájékoztatni kívánja a BT nem állandó tagjait is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.