ENSZ-szervezet

Vegyi fegyverek: nem két, hanem három hétig tart a minták elemzése

Az OIAC egyik szóvivője azt mondta, hogy a mintákat világszerte legalább féltucat laboratóriumba küldik szét elemzésre, olyan országokba, amelyek politikailag nem érintettek a csatározásokban.

2013.09.01 08:18MTI
Fotó: MTI

Várhatóan körülbelül három hétig tart azoknak a mintáknak az elemzése, amelyeket az ENSZ szakértői vettek a szíriai feltételezett gáztámadások helyszínein - közölte szombaton a Szervezet a Vegyi Fegyverek Betiltásáért (OIAC).

A hágai székhelyű szervezet - amely a vegyi fegyverek megsemmisítéséről kötött nemzetközi egyezmény betartásának ellenőrzésére jött létre - azt követően adott ki közleményt, hogy az ellenőrök megérkeztek a hollandiai nagyvárosba a mintákkal.

A svéd Ake Sellström vezette csoport csaknem két hetet töltött Szíriában, ahol a kormány és a fegyveres ellenzék egymást vádolja azzal, hogy mérgező gázt vetett be a belháború egyes színterein. A szakértők szombat reggel hagyták el Damaszkuszt, és Libanonon keresztül utaztak Hollandiába.

Az OIAC egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a mintákat világszerte legalább féltucat laboratóriumba küldik szét elemzésre, olyan országokba, amelyek politikailag nem érintettek a csatározásokban. Annak érdekében, hogy minél megbízhatóbb eredmények szülessenek, minden mintát legalább két különböző laboratóriumban vizsgálnak meg.



Irán ugyanakkor már tavaly felhívta az Egyesült Államok figyelmét arra, hogy Szíriában az ellenzéki csoportok is rendelkeznek vegyi fegyverekkel - jelentette ki szombaton Alaeddin Borudzserdi, az iráni parlament külügyi bizottságának elnöke.

Az iráni képviselő azt követően beszélt erről Damaszkuszban, hogy a bizottság háromtagú delegációja Szíriában találkozott a helyi parlament elnökével.

Hozzátette, hogy Washington a figyelmeztetést "sajnálatos módon nem vette figyelembe".

A Borudzserdi vezette küldöttség ötnapos látogatást tesz Szíriában, fogadja őket a tervek szerint Bassár el-Aszad elnök is.

Irán Szíria legfőbb szövetségese a régióban, és ellenez mindenféle katonai beavatkozást az arab ország ellen. A vegyi fegyverek szíriai alkalmazásáról Teheránban úgy nyilatkoztak, hogy az az ellenzék műve, amelynek célja egy nemzetközi hadművelet kiprovokálása.

Borudzserdi szombaton azt mondta: "Irán elítéli a vegyi fegyverek terrorcsoportok általi használatát a szír lakosság ellen".

Az Egyesült Államok nem tart diplomáciai kapcsolatot Iránnal, és a két ország közti viszony a - gyanú szerint fegyverkezési célokat is szolgáló - teheráni atomprogram miatt különösen feszült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.