Szíria

Vegyifegyver-használat: Brahimi egy hét alatt jutott el a sajnálkozásig

Sajnálatát fejezte ki az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottja amiatt, hogy bizonyossá vált, Szíriában használtak "bizonyos fajta vegyi anyagot" az augusztus 21-i, több száz halálos áldozatot követelő támadás során.

2013.08.28 15:52MTI
Fotó: MTI

Lahdar Brahimi szerdán Genfben egy sajtótájékoztatón elmondta: a Damaszkusz közelében történt incidensben akár ezernél is többen meghalhattak. A diplomata azonban arra figyelmeztetett: egy szíriai katonai beavatkozáshoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása szükséges.

"A nemzetközi jog világosan rendelkezik erről és kimondja, hogy katonai akcióra a Biztonsági Tanács döntése után kerülhet csak sor" - hangsúlyozta.

A nyugati országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország ugyanakkor eltökéltnek tűnnek abban, hogy katonai fellépéssel torolják meg a szíriai gáztámadást még abban az esetben is, ha a világszervezet erre nem ad felhatalmazást.

Brahimi, akit egy évvel ezelőtt neveztek ki szíriai különmegbízottnak, az újságíróknak elismerte, hogy egyelőre nem tudja megmondani, megtartják-e a szíriai konfliktus rendezését célzó Genf 2 békekonferenciát. "Beszéltem a két féllel (USA és Oroszország) és azt mondták nekem, hogy továbbra is érdekeltek a Genf 2 konferenciában, elkötelezettek mellette. Az augusztus 21-i eseményeknek ugyanakkor hatásuk lesz arra, miként hozzák tető alá az értekezletet" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.