Távozóban

Befejezték munkájukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Befejezték helyszíni vizsgálódásukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői Szíriában, és hamarosan elhagyják az országot - közölte a világszervezet szóvivője.

2013.08.31 03:30MTI
Az ENSZ vegyifegyver szakértői Szíriában

A tervek szerint a szakértők a későbbiekben még visszatérnek Szíriába, hogy újabb mintákat gyűjtsenek további állítólagos gáztámadások helyszínein - tette hozzá Martin Nesirky szóvivő.

Az ENSZ ellenőrei hétfő óta vizsgálódtak Szíriában annak megállapítása érdekében, hogy valóban bevetettek-e vegyi fegyvereket Damaszkusz környékén egy augusztus 21-ei támadás során.

A szakértők az állítólagos gáztámadás helyszínén kikérdezték az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintákat vettek a túlélőktől, illetve a talajból, bútorokból és ruhákból is gyűjtöttek mintákat. A vizsgálatot több incidens hátráltatta: hétfőn ismeretlen orvlövészek rálőttek a szakértőket szállító autók egyikére, kedden pedig a rossz biztonsági helyzet miatt el kellett napolni az aznapi helyszíni szemlét.

Nesirky pénteken gyors eredményeket ígért, de a világszervezet korábbi közlése szerint hetekbe telhet a minták kielemzése. A tervek szerint a szakértők szombaton Hollandiába utaznak, ahol szigorú és aprólékos tudományos elemzésnek vetik alá a helyszínen felvett mintákat.

"Nincs konkrét ütemterv. Technikai korlátai vannak annak, hogy milyen gyorsan tudják lefolytatni a laboratóriumi vizsgálatokat" - közölte Nesirky.

Az AP hírügynökség forrásai szerint az ellenőrök akár már a hét végén az ENSZ elé terjeszthetnek egy előzetes jelentést, de a végleges értékelés során nem fogják feláldozni a pontosságot a gyorsaság érdekében.

A szíriai ellenzék és több nyugati ország a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereget vádolta meg a legalább több száz halálos áldozatot követelő támadás elkövetésével.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken azt mondta, az amerikai hírszerzés "nagyon biztos" abban, hogy a múlt heti vegyifegyver-támadást, amelynek szerinte 1429 halálos áldozata - köztük 426 gyerek - volt, a szíriai kormányerők követték el. Korábban a brit miniszterelnöki hivatal is "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy Aszad erői állnak a gáztámadás mögött.

Az Aszad-rezsim szerint ugyanakkor az általa terroristáknak nevezett felkelők követték el a gáztámadást. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter pénteken felszólította az ENSZ-t, hogy a szakértők olyan más területeken is vegyenek mintákat, ahol a kormány vádjai szerint a felkelők ugyancsak bevetettek vegyi fegyvereket a kormányerőkkel szemben. A rezsim három konkrét támadással kapcsolatban vádolta meg a felkelőket a vegyi fegyverek bevetésével.

Nesirky elmondta, hogy pénteken a szakértők már meglátogattak egy katonai kórházat Damaszkuszban, ahol az állítólag a felkelők által elkövetett gáztámadás ügyében vizsgálódtak. Hozzátette, hogy egy újabb helyszíni szemle keretein belül azt a három helyszínt is megvizsgálják majd, ahol a szíriai kormány szerint katonái "mérgesgázokat lélegeztek be", azt azonban nem tudta elárulni, hogy erre mikor kerülhet sor.

Az állítólagos gáztámadással sok nyugati politikus szerint Aszad átlépett egy határvonalat a két és fél éve tartó, mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. Kerry úgy fogalmazott, hogy a tett emberiesség elleni bűncselekménynek számít, míg a brit kormányfői hivatal állásfoglalása szerint a vegyi fegyverek bevetése jogalappal szolgálna egy nyugati katonai beavatkozáshoz, még ha az ENSZ Biztonsági Tanács nem is járul hozzá ahhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.