Szíria

Ideggáztámadás - a francia BT-határozattervezet Damaszkuszt teszi felelőssé

A szíriai kormányt teszi felelőssé a damaszkuszi ideggáztámadásért az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztett francia határozattervezet, s a dokumentum 15 napot ad az Aszad-rezsimnek arra, hogy kimerítő, teljes és pontos jelentést készítsen vegyifegyver-készleteiről.

2013.09.11 09:12MTI

A dokumentum szerint amennyiben Damaszkusz nem tesz eleget a BT-határozatban foglaltaknak, a testület büntetőintézkedéseket foganatosíthat ellene az ENSZ-alapokmánnyal összhangban.

Az USA és Nagy-Britannia által támogatott párizsi határozattervezet emellett arra kéri a BT-t, hogy utalja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúban történt esetleges háborús bűntények kivizsgálását - írja a Reuters, amely betekintést nyert a határozattervezetbe.

A határozattervezetet Franciaország azon orosz javaslatra válaszul készítette el, amely indítványozza, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.

Habár a francia tervezetet támogató országok pozitívan nyilatkoztak a moszkvai javaslatról, annak őszinteségével és betartatásával kapcsolatban kételyeket fogalmaztak meg. Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden úgy vélte, hogy a tervvel Moszkva saját magának akar menekülőutat nyerni.

David Cameron brit kormányfő úgy fogalmazott, hogy az orosz javaslatot "feltétlenül érdemes megvizsgálni", ám figyelni kell arra is, hogy Moszkva komolyan gondolja-e kezdeményezését, vagy "csupán időt akar nyerni" Bassár el-Aszad szíriai elnök számára.

Fabius megfogalmazása szerint a két és fél éve tartó, több mint 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháború során Aszad mellett végig kitartó Oroszország "nincs elragadtatva" a határozattervezettől. Az orosz külügyminisztérium moszkvai közleménye szerint Szergej Lavrov külügyminiszter a Fabius-szal folytatott telefonbeszélgetése során "elfogadhatatlannak" nevezte a francia javaslatot.

A francia tervezet azonnali helyszíni ENSZ-ellenőrzés alá vonná a szíriai vegyifegyver-készleteket, és megkövetelné Damaszkusztól, hogy "feltétel nélküli és korlátlan" hozzáférést biztosítson minden, a vegyifegyver-programmal kapcsolatos "területhez, létesítményhez, felszereléshez, dokumentációhoz és szállítóeszközhöz".

A felkelők és nyugati országok vádjai szerint Aszad elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a főváros közelében augusztus 21-én, amerikai becslés szerint több mint 1400 ember - köztük 400 gyerek - halálát okozva.

A sokasodó bizonyítékok ellenére Aszad tagadja, hogy a kormányerők felelősek a támadásért, és a felkelőket vádolja elkövetésével. A határozat esetleges megszegésének felelőseire azonnali utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást róna ki a francia dokumentum, amely az ENSZ Alapokmány VII. fejezetére - azaz a BT-nek a nemzetközi békével és biztonsággal kapcsolatos feladataira - utalva gazdasági szankcióktól fegyveres fellépésig terjedő kényszerítőlépéseket helyez kilátásba, ha Szíria nem tesz eleget az abban foglaltaknak.

A következő napokban a Szíria elleni szankciókat eddig megakadályozó Oroszországgal és Kínával fog tárgyalni a tervezetről a három nyugati BT-tag. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön Genfben találkozik Szergej Lavrovval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.