Vegyi fegyverek

Szíria - Kerry: az ENSZ BT-nek is jóvá kell hagynia az orosz javaslatot

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) is jóvá kell majd hagynia a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonására vonatkozó orosz javaslatot."

2013.09.10 21:26MTI

John Kerry szerint ugyanakkor az oroszok nem osztják a kötelező érvényű BT-határozattal kapcsolatos amerikai álláspontot. Washington számára viszont az elfogadhatatlan, hogy azokat csak a BT soros elnökének nyilatkozatában rögzítsék.

Az amerikai diplomácia vezetője megerősítette: várja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még kedden elküldje Washingtonba az indítvánnyal kapcsolatos elképzeléseit, amelyeket az amerikai kormány meg fog vizsgálni.

Kerry és Lavrov a nap folyamán korábban már beszélt egymással, és feltehetőleg ekkor állapodott meg arról, hogy csütörtökön Genfben személyesen is megvitatja a szíriai problémakört.

Az amerikai külügyminiszter szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek meg kellene ragadnia a béke lehetőségét, és valóban együtt kellene működnie abban, hogy a szíriai vegyi fegyvereket a nemzetközi közösség ellenőrzése alá helyezzék. Szavai szerint Aszadnak tovább kell mennie annál, hogy beismeri a vegyi fegyverek létezését, és hogy csatlakozik az ilyen eszközöket betiltó nemzetközi szerződéshez.

Kerry elismerte, hogy a mérsékeltnek tartott szíriai felkelőknek ígért amerikai katonai segély nem érkezett meg a címzettekhez olyan ütemben, ahogyan azt remélték. A miniszter szerint azonban a szállítmányok felgyorsultak, és több "tétel" már célba ért. Rámutatott, hogy az amerikai kormány határozottan külön kezeli a mérsékelt ellenzék tagjait a radikális dzsihádista csoportoktól.

Az ENSZ New York-i székházában kedden bejelentették, hogy elnapolják a Biztonsági Tanács délutánra kitűzött ülését, miután Oroszország visszavonta kérelmét, hogy Szíria ügyében tartsanak sürgős, zárt ajtók mögötti tanácskozást. A Fehér Ház közölte, hogy kedden újabb 6 ország csatlakozott szíriai vegyi támadást elítélő és határozott nemzetközi válaszlépéseket sürgető közös nyilatkozathoz.

A Magyarországot is magukba foglaló támogató államok száma ezzel már 33-ra emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.