Kell egy jó menetrend

Szíria - Cameron: közös brit-amerikai-francia BT-határozati terv készül

"Közös határozati javaslatot nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Szíria ügyében Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, valamint Franciaország."

2013.09.10 20:02MTI

David Cameron brit miniszterelnök, aki a londoni parlament alsóházának bizottsági elnökeiből álló összekötő bizottság kérdéseire válaszolt, a kedd esti meghallgatáson egyenes utalást tett arra, hogy a három hatalom a szíriai vegyi fegyverek beszolgáltatását szorgalmazó orosz felhívás komolyságát akarja próbára tenni.

Cameron kijelentette: ha komoly javaslatról van szó, akkor a nemzetközi közösségnek e javaslat szellemében kell cselekednie, és ennek jó eszköze lenne egy BT-határozat. A közös határozattervezetről egyelőre csak annyit árult el, hogy annak tartalmaznia kell egy megfelelő menetrendet, és meg kell határoznia a teljesítés elmaradásának következményeit is.

Cameron - aki a nap folyamán telefonon beszélt Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnökkel - az alsóházi bizottság előtt kijelentette: az orosz javaslatot "feltétlenül érdemes megvizsgálni", ám meg kell győződni arról is, hogy Moszkva "nem csupán időt akar-e nyerni" Bassár el-Aszad szíriai elnök számára.

A brit kormányfő szerint "jelentős előrelépés lenne", ha a világ egyik legnagyobb vegyifegyver-arzenálját sikerülne felszámolni. Kijelentette ugyanakkor, hogy Nagy-Britanniának és szövetségeseinek "szkeptikusnak kell maradniuk" az orosz javaslattal és annak kedvező szíriai fogadtatásával kapcsolatban.

A szíriai vegyi fegyverek beszolgáltatásának elvi lehetőségére már előző napi londoni sajtóértekezletén utalt John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry, aki hétfőn William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni sajtótájékoztatóján - arra az újságírói kérdésre, hogy Aszad tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére - azt mondta: ehhez az szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenálja "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", lehetővé téve a teljes leltárt. Hozzátette ugyanakkor: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

A keddi brit sajtó amerikai kormányforrásokból származó egyöntetű értesülései szerint Kerry e londoni kijelentése a brit és az amerikai diplomáciát egyaránt váratlanul érte. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem sokkal John Kerry felvetése után jelentette be azt a hivatalos orosz javaslatot, hogy Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-készletét egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.

Jóllehet David Cameron a keddi parlamenti meghallgatáson a háromhatalmi BT-határozat keddi beterjesztéséről beszélt, a BBC-nek név nélkül nyilatkozó brit kormányzati források azonban valószínűtlennek nevezték, hogy még kedden egyezség jön létre a brit-amerikai-francia tervezet szövegezéséről.

A BBC forrásai szerint még arról is folynak az egyeztetések, hogy milyen típusú - kötelező jellegű, és nem teljesítés esetén katonai beavatkozást engedélyező, vagy csak békés rendezést lehetővé tévő - határozattervezet kerüljön a Biztonsági Tanács asztalára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.