Nyílt levélben fordultak Putyinhoz

Nobel-díjasok a "homoszexuális propaganda" ellen

Huszonhét Nobel-díjas tudós, békeharcos és író nyílt levélben kérte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a "homoszexuális propaganda" tilalmáról nyáron életbe lépett törvény visszavonását.

2014.01.15 06:30MTI

A The Independent című brit lapban közölt levél aláírói - mint írták - jelezni akarják, hogy a nemzetközi tudományos közösség számos kiemelkedő tagja szolidáris azokkal a politikusokkal, művészekkel, sportolókkal és másokkal, akik már kifejezték undorodásukat attól, ahogyan az orosz kormány bánik meleg állampolgáraival.

A kémiai Nobel-díjas Sir Harry Kroto és a vele régóta barátságot ápoló Ian McKellen brit színészóriás, a homoszexuálisok jogainak ismert szószólója által megfogalmazott levél aláírói reményüket fejezik ki, állásfoglalásukkal arra ösztönözhetik "az orosz államot, hogy magáévá tegye a 21. századi humanitárius, politikai és benne demokratikus elveket, amelyekért Mihail Gorbacsov oly keményen küzdött".

Az orosz parlament által egyhangúlag elfogadott törvény a kiskorúak védelmére hivatkozva tiltja, hogy nyilvánosan ne elítélő formában essék szó a homoszexualitásról. Bírálói szerint a jogszabály a melegek elleni erőszakcselekmények és a melegek körében az öngyilkosságok elszaporodásához vezetett.

A The Independent szerint a tiltakozást a levelet - főbb szerepei nyomán - V. Henrikként, illetve Gandalfként is jegyző Ian McKellen kezdeményezte, akit a brit külügyminisztérium homoszexualitására tekintettel eltanácsolt az Oroszországba látogatástól. A színész a levélben is utal arra, hogy mivel Oroszországban nem beszélhetne nyíltan a szexualitásáról, kénytelen volt visszautasítani filmfesztivál-meghívásokat.

A kezdeményezéshez 27 Nobel-díjast sikerült megnyerni, többségében tudósokat - köztük a magyar származású John Polanyi (Polányi János) kémikust -, de csatlakoztak hozzá írók is, így a német Herta Müller vagy a dél-afrikai John Coetzee, valamint Mairead Maguire északír békeaktivista.

A "melegpropaganda" betiltása után a Szovjetunió felbomlásakor legalizált homoszexualitás újbóli kriminalizálása került napirendre a napokban Oroszországban, amely igyekszik a konzervatív értékek védelmezőjeként feltűnni a világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.