Filmforgatás

"Homoszexuális propaganda" - négy hollandot vádoltak meg Oroszországban

A hollandokat vasárnap vették őrizetbe, de nyolc óra múlva, kihallgatásuk után szabadon engedték őket. Hétfőn az ügy bíróság elé került.

2013.07.22 22:12MTI

"Homoszexuális propagandával" vádoltak meg hétfőn Oroszországban négy holland férfit, akik dokumentumfilmet forgattak az észak-oroszországi Murmanszkban a melegek jogairól. A hollandokat vasárnap vették őrizetbe, de nyolc óra múlva, kihallgatásuk után szabadon engedték őket. Hétfőn az ügy bíróság elé került.

A hollandokat - köztük egy groningeni, melegjogokkal foglalkozó civil szervezet elnökét - képviselő ügyvéd szerint azzal vádolják őket, hogy megsértették azt a Szentpéterváron már egy évvel ezelőtt elfogadott, majd júniusban egész Oroszország területére kiterjesztett jogszabályt, amely tiltja az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok fiatalkorúak körében való "népszerűsítését". A törvény megsértőire 15 napos börtönbüntetést és pénzbüntetést szabhatnak ki.

A külföldi forgatócsoport több interjút is készített az oroszországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségről szóló filmjéhez. A rendőrség szerint az interjúalanyok között volt egy kiskorú személy is, aki így a "homoszexuális propaganda" áldozatává vált. Tatyjána Kulbakina helyi melegjogi aktivista viszont arról számolt be, hogy a szóban forgó interjúalany azt állította: nagykorú, és saját tapasztalatairól beszélt a filmeseknek, arról, hogy milyen melegnek lenni Oroszországban.

Az orosz rendőrség elkobozta a hollandok által készített felvételeket. Frans Timmermans holland külügyminiszter közölte: "aggodalommal" tölti el az ügy, és támogatásáról biztosította az Oroszországban megvádolt hollandokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.