Csak a játékok idejére

Szocsi 2014: felfüggesztenék a "homoszexuális propaganda" tilalmát

Oroszország felfüggesztené a "homoszexuális propaganda" tilalmára vonatkozó, nemrég elfogadott törvény hatályát a téli olimpiai játékokon.

2013.07.30 20:02MTI

"Nem érdekünk, hogy vendégeinket megfosszuk a játékok élvezetétől, vagy hogy jogaikban korlátozzuk őket" - közölte Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes a dpa hírügynökséggel. 

A lausanne-i Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megerősítette: az orosz miniszterelnök-helyettestől szóbeli biztosítékot kapott arra, hogy a törvény a Szocsiban jövőre esedékes téli olimpiai játékok résztvevőire nem vonatkozik majd. 

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik például, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon homoszexuális életmódra tesz utalást. 

A törvény életbe lépése óta először a múlt hét kedden szabtak ki büntetést az orosz hatóságok külföldiekre. Négy holland melegjogi aktivistát három évre kitiltottak Oroszország területéről. A nemzetközi közösség élesen bírálta a törvényt. 

A miniszterelnök-helyettes mostani ígérete szintén megütközést váltott ki a jogvédők és melegjogi aktivisták körében. Nyikolaj Alekszejev ismert aktivista úgy vélte, hogy "ez egyértelműen politikai gesztus, és jogilag teljesen lehetetlen, hogy a törvényt csupán az olimpiai játékok idejére felfüggesszék".
 
Alekszejev korábban bejelentette, hogy a 2014. február 7-én esedékes olimpiai megnyitó idejére melegfelvonulást akar szervezni Szocsiban. A nemzetközi meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösséget képviselő szervezet, az All Out azt követelte az orosz hatóságoktól, hogy az olimpia idejére hagyjanak fel az őrizetbe vételekkel. 

A NOB egy korábbi állásfoglalásában óva intett attól, hogy a homoszexuálisokat hátrányosan megkülönböztessék, és ezzel megsértsék az olimpia alapelveit. A sport alapvető emberi jog, és fajtól, nemtől és szexuális beállítottságtól függetlenül mindenki számára elérhetővé kell tenni - hangsúlyozta a NOB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.