A legszegényebbek

Pár percre a jóléttől halnak éhen a gyerekek

Idősek és gyerekek is az éhhalállal küzdenek és gyakran sajnos alulmaradnak. A helyszín mi más lehetne, mint a Közel-Kelet.

2014.01.14 13:35MTI

A szíriai főváros déli peremén lévő Jarmúk palesztin menekülttábor helyzete jól jelképezi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők által alkalmazott katonai blokádok jelentette veszélyt. Amerikai és orosz diplomaták hétfőn elmondták, hogy a harcoló felek humanitárius folyosók létrehozását fontolgatják, amelyeknek célja a segélyszállítmányok eljutásának lehetővé tétele, valamint a szíriai polgárháború lezárását célzó nemzetközi békeértekezlet előtti bizalomépítés lenne.

A táborlakókkal és az ENSZ alkalmazottaival készített interjúk, valamint a helyszínen készült fényképek és videofelvételek felhívják a figyelmet a körülzárt terület tragédiájára. A közel egy éve blokád alá vont, hatalmas kiterjedésű táborban tízezrek élnek - palesztin és szíriai menekültek vegyesen.

A táborban október óta negyvenhat ember vesztette életét élelmiszer-, illetve gyógyszerhiány miatt. "Már nincsenek emberek Jarmúkban, csak sárga bőrű csontvázak" - mondta telefonon az egyik lakó, hozzátéve, hogy a gyerekek sírnak az éhségtől, a kórházban nincsenek gyógyszerek, az emberek pedig haldokolnak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet is hasonló számokról tájékoztatott, az ENSZ viszont csak tizenöt ember halálát tudta megerősíteni, bár egyik szóvivője, Chris Gunness elmondta, hogy az áldozatok számát a távolból lehetetlen pontosan meghatározni.

A civilek mérhetetlenül szenvednek az alultápláltságtól és az orvosi ellátás hiányától Jarmúkban. Az elégtelen tápláltság kiváltotta betegségek is súlyos problémát jelentenek - tette hozzá Gunness.

A rablótámadások is gyakoriak a táborban, nemrégiben fiatalok egy idős embert vertek agyon, hogy élelmiszer és pénz után kutathassák át az otthonát. Jól jelképezi a menekültek kilátástalan helyzetét az a decemberi eset, amikor egy tizenéves fiú nem tudott ételt szerezni haldokló édesanyjának, ezért kétségbeesésében felakasztotta magát.

A szóban forgó tábor és a többi körbezárt, lázadók uralta település válságos helyzete óriási kihívást jelent mind a kormány, mind pedig az ellenzék számára. Az egymással szemben álló felek éppen ezért a humanitárius folyosók megnyitásának lehetőségét mérlegelik a január 22-re előirányzott svájci békekonferencia előtt.

Hétfői tárgyalásaik során John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "korlátozott tűzszünetre", valamint fogolycserére szólította fel a szíriai rezsimet és a felkelőket, erre azonban egyelőre kevés esély mutatkozik.

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese decemberben arról számolt be, hogy a becslések szerint mintegy negyedmillió emberhez nem jutnak el a segélyszállítmányok Szíriában. A humanitárius szállítmányok legfontosabb útvonalait egyre inkább járhatatlanná teszik a harcok, a nemzetközi szervezetek munkatársait gyakran elrabolják. Az Aszad-párti fegyveresek és a lázadócsoportok egyaránt alkalmaznak ostromzárakat civil lakta települések ellen.

Minden eddigi próbálkozás kudarcot vallott Jarmúkban. Legutóbb hat, élelmiszersegélyt szállító kamionnak kellett visszafordulnia fegyveresek rajtaütése miatt.

Egykor százhatvanezer palesztin élt a menekülttáborban, amely Damaszkuszhoz való közelsége miatt mindkét fél számára stratégiai jelentőséggel bír. A táborlakók kezdetben semlegesek maradtak a 2011 márciusában kitört polgárháborúban. Később azonban a rezsimet támogató és az azt ellenző palesztin fegyveresek között összecsapások törtek ki, amelyek következtében a létesítmény legtöbb lakója elmenekült. A világszervezet szerint a legszegényebb tizennyolcezer palesztin maradt csak a táborban, amelyben a polgárháború során több tízezer szíriai menekültet is elhelyeztek.

Az Aszadot támogató palesztin csoportok ellenőrzőpontokat állítottak fel Jarmúk körül és fokozatosan szorosabbra vonták a település körüli blokádot. Szeptemberben végül megtiltották a menekültek távozását és az élelmiszersegély belépését.

Ez azt jelenti, hogy a táborlakók a tábor falain kívül osztott élelemhez sem tudnak hozzájutni. Az ENSZ decemberben a harcok miatt felfüggesztette a humanitárius szállítmányok küldését. A legszegényebbek tartalékai rövid idő alatt kifogytak. A családok fűszerezett vizet és - ha találnak - döglött állatokat esznek, emiatt gyakran szenvednek ételmérgezéstől.

Az utóbbi hónapokban helyi tűzszünetekkel sikerült megoldani néhány blokád alá vont település helyzetét, ehhez a fegyvereseknek bele kellett egyezniük, hogy az élelemért cserében felhagynak a harcokkal. A jarmúki tábor blokádja tűnik az egyik legfeloldhatatlanabb helyzetnek Szíriában, a hónapokon keresztül folytatott lefegyverzési tárgyalások kudarcot vallottak.

Az egyik kormánypárti palesztin frakció szóvivője közölte, hogy az ostromzár feloldását a nagyjából háromezer lázadó lefegyverzéséhez kötik. "A kormányerők egészen addig nem enyhítenek a blokádon, amíg a táborban felkelők vannak, márpedig a felkelők nem fognak távozni" - mondta a tisztségviselő.

Ezzel párhuzamosan a palesztin lakosság kampányt folytat Ciszjordániában, céljuk, hogy felhívják a vezetés figyelmét az ostromlott tábor helyzetére. Nemrégiben tüntetők gyülekeztek Mahmúd Abbász palesztin elnök rámalláhi irodája előtt megoldást követelve. Az egyik transzparensen a következő felirat volt olvasható: "elátkozottak leszünk, ha hagyjuk, hogy Jarmúk lakói éhen haljanak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.