Szíria barátai

A béketárgyalásokon való részvételre buzdít a Szíria barátai

A Szíria barátai nevű, főleg nyugati és arab államokat tömörítő szövetség külügyminiszterei vasárnap arra buzdították Párizsban a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű (SZNK) mérsékelt ellenzéki csoportosulás képviselőit, hogy vegyenek részt a tíz nap múlva esedékes nemzetközi béketárgyalásokon.

2014.01.12 19:11MTI
MTI

A tizenegy ország külügyminisztereinek nem sikerült vasárnap világos választ kapniuk a mérsékelt ellenzék képviselőitől arra vonatkozóan, hogy az SZNK tagjai jelen lesznek-e a január 22-én Montreaux-ben tartandó békekonferencián.

"Felszólítjuk a (Szíriai) Nemzeti Koalíciót, hogy mihamarabb fogadják el az ENSZ-főtitkár meghívását a szíriai ellenzéki delegáció felállítására" - olvasható a Szíria barátai csoport vasárnap kiadott záró nyilatkozatában.

Laurent Fabius francia külügyminiszter többször is hangsúlyozta, hogy csupán a Genf-2 konferencia segítségével sikerülhet politikai megoldást találni a szíriai polgárháborús helyzetre.

Ahmad al-Dzsarba, az SZNK vezetője ugyanakkor elmondta: a párizsi tanácskozás minden résztvevője egyetértett abban, hogy Bassár el-Aszad elnöknek nincs jövője Szíriában.

A vasárnapi párizsi egyeztetésen az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok, Egyiptom, Franciaország, Jordánia, Katar, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Szaúd-Arábia és Törökország külügyminiszterei tanácskoztak a mérsékelt szíriai ellenzék képviselőivel.

Az emigráns szíriai ellenzék hétfőn és kedden találkozott Isztambulban, és 48 órás heves vita után közölték, hogy január 17-én hoznak döntést arról, részt vesznek-e a Genf-2 békekonferencián. Sokak szerint az ellenzéki koalíció az összeomlás szélén áll, mivel nem tudnak megegyezni arról, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek-e a szíriai kormány képviselőivel.

A 2012 júniusában tartott Genf-1 tárgyalásokon a résztvevők arról egyeztek meg, hogy létrehoznak egy átmeneti kormányt, ugyanakkor nem tértek ki a szíriai államfő sorsára. A Genf-2 tanácskozás célja, hogy megvitassák a politikai átmenet folyamatát, és ideiglenes kormányt állítsanak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.