Már az Al-Kaidával is meg kell küzdeni

Szíria teljes káoszba süllyedhet

A felkelők között eddig Szíria északi részén dúló belharcok átterjedtek az ország keleti részén található Rakka városára.

2014.01.06 14:15MTI

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet illetékese elmondta, hogy szíriai felkelők az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet fegyvereseivel csaptak össze a kelet-szíriai Rakkában. A város régóta az ILIÁ fellegvárának számít. Hétfőre virradó éjszaka a felkelők megostromolták az ILIÁ rakkai főhadiszállását, és mintegy ötven szíriai foglyot sikerült kiszabadítaniuk - tette hozzá az emigráns szervezet.

Rakka az egyetlen olyan tartományi székhely, amelynek korábban sikerült visszavernie a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormánycsapatok ostromát. A várost azonban 2013 márciusában elfoglalták az ILIÁ fegyveresei, akiket a szíriai felkelők most azzal vádolnak, hogy azóta emberrablásokkal, kivégzésekkel és erőszakos támadásokkal tartják félelemben a helyi lakosságot.

Jelenleg a felkelők oldalán harcol az Iszlám Front, a nemrég alakult Mudzsáhidok Hadserege és a Szíriai Forradalmárok Frontja. Az al-Kaidához kötődő, an-Nuszra Front nevű iszlamista szervezet szintén csatlakozott az ILIÁ elleni küzdelemhez Rakkában. Az ILIÁ korábban a felkelőkkel együtt Bassár el-Aszad kormányzata ellen lépett fel, sorozatos kegyetlenkedései miatt azonban az iszlamista szervezet ellen fordultak az ellenzéki csoportok.

A szíriai kormányzat és a felkelők vasárnap este fegyverszünetet kötöttek a főváros Barze kerületében - közölte hétfőn fegyveresekre hivatkozva az AFP hírügynökség.

Az utóbbi napokban a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) és a kormányzat képviselői között megélénkült a párbeszéd, és a kerület közvetítői segítségével tűzszüneti megállapodást kötött a két fél Barzében - közölte Facebook-oldalán egy helyi bizottság. A közlemény szerint a felek abban is megegyeztek, hogy Aszad csapatai kivonulnak Barzéből, szabadon engedik a kormányzat által bebörtönzött foglyokat, és megnyitják a közutakat.

A SANA állami hírügynökség vasárnap megerősítette, hogy a hadsereg egységei átlépték a kerület határát, és bejelentették, hogy az SZSZH és az an-Nuszra Front mintegy kétszáz tagja megadta magát a kormányzatnak. A felkelők cáfolták az utóbbi információt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.