Szíria

Heves harcok Rakkánál és Homsznál

Idleb és Aleppó tartományokban a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőinek sikerült az előretörés az ILIÁ-val szemben, Rakkában azonban újra teret nyert a szélsőséges dzsihádista csoport.

2014.01.10 14:44MTI
Forrás: MTI

A szíriai kormányerők több tucat felkelővel végeztek, amikor azok megpróbálták áttörni a hadsereg ostromgyűrűjét Homsznál; a szélsőséges dzsihádisták és a felkelők szintén heves harcokat vívtak az utóbbi napokban Rakkánál, valamint Idleb és Aleppó tartományokban.

Miközben a SANA szíriai hírügynökség legkevesebb harminchétre, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet negyvenötre tette pénteken a Homsz környéki harcokban elesett felkelők számát az utóbbi néhány napban. A kormányerők veszteségeiről nem közöltek adatokat.

Emellett az OSDH pénteken heves harcokról tudósított az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő fegyveres csoport és a mérsékeltebb felkelők között a kelet-szíriai Rakka városánál is. Az OSDH illetékese hozzátette, hogy az ILIÁ-nak sikerült megszereznie a Mahlab kerületet és az ugyancsak iszlamista an-Nuszra Front egyik bázisát Rakkában.

Aláeddín, egy Aleppóban küzdő fegyveres az AFP francia hírügynökségnek elmondta: Idleb és Aleppó tartományokban a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőinek sikerült az előretörés az ILIÁ-val szemben, Rakkában azonban újra teret nyert a szélsőséges dzsihádista csoport.

Rakka az egyetlen olyan tartományi székhely, amelynek korábban sikerült visszavernie a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormánycsapatok ostromát. A várost azonban 2013 márciusában elfoglalták az ILIÁ fegyveresei. Szélsőséges tevékenységük komoly elégedetlenséget váltott ki a többi felkelőcsoportból, akik nemrég ellenük fordultak.

A felkelők között egy hete tartó, észak-szíriai belharcokban majdnem ötszázan vesztették életüket - közölte az OSDH pénteken. "Az erőszakos összetűzésekben eddig 482 ember lelte halálát: a felkelőcsoportok 240 tagja, az ILIÁ 157 fegyverese és 85 civil" - tette hozzá Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.