EB: aggasztóak a törökországi fejlemények

Korrupció tehet pontot a török EU-csatlakozás végére

Az Európai Bizottság aggasztónak tartja, hogy a Törökországban kirobbant korrupciós botrányt követően több magas rangú rendőri vezetőt és nyomozót is elmozdítottak posztjáról.

2014.01.08 14:15MTI
Recep Tayyip Erdoğan

Ezek az intézkedések a bizottság szerint gyengíthetik a nyomozó hatóságok és az igazságszolgáltatás képességét, hogy ilyen ügyekben hatékony és független vizsgálatot tudjanak lefolytatni.

"Törökországot mint a jogállamiság és az uniós csatlakozás többi politikai feltétele mellett elkötelezett tagjelölt államot haladéktalanul arra kérjük, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, hogy minden vádat részrehajlás és diszkrimináció nélkül, átlátható és független módon vizsgáljon ki" - szögezte le Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

Nem sokkal később közleményt adott ki Peter Stano, Stefan Füle bővítési biztos szóvivője, aki kommünikéjében arra az álláspontra helyezkedett, hogy több száz rendőrtiszt hétfői elmozdítása azért ad okot az aggodalomra, mert hatással lehet a folyamatban lévő vizsgálatok pártatlanságára, eredményességére és függetlenségére. El kell kerülni minden olyan lépést, mely kételyeket vethetne fel a vizsgálatok hatékonyságával kapcsolatban - zárja közleményét Peter Stano.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.