Erdogannak is le kell mondania?

Dől a török dominó: lemondott a környezetvédelmi miniszter is

Lemondott Erdogan Bayraktar török környezetvédelmi és várostervezési miniszter szerdán, néhány órával azután, hogy a gazdasági és a belügyi tárca vezetője is bejelentette távozását a kormányból.

2013.12.25 14:56MTI

Az NTV hírtelevíziónak nyilatkozva a környezetvédelmi miniszter - két társától eltérően - nem egyszerűen csak ártatlanságát hangoztatta, hanem a felelősségben való osztozásra szólította fel a miniszterelnököt, azt sugallva, hogy le kell mondania neki is.

Mindhárom miniszter fia érintett a kormányt megrengető, kiterjedt korrupciós ügyben, amely a múlt kedden robbant ki. A három fiút őrizetbe vették, de csak a gazdasági és a belügyminiszter fia ellen emeltek vádat és helyezték őket előzetes letartóztatásba egy vesztegetési ügyben folytatott nyomozás keretében. A környezetvédelmi miniszter fia ellen is vádat emeltek, de ő szabadlábon védekezhet.

Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét, ráadásul teljesen váratlanul, és néhány hónappal a jövő év első erőpróbája, az önkormányzati választások előtt. Erdogan összeesküvésről beszél, és mintegy száz rendőrfőnököt máris menesztettek vagy máshova helyeztek át. Emellett a kormány rendeletben tiltotta meg, hogy a legfelső politikai vezetés előzetes tájékoztatása nélkül indulhasson rendőrségi vizsgálat ügyészi utasításra.

Erdogan Bayraktar az NTV-nek elmondta, hogy képviselői mandátumáról és miniszteri tisztségéről is lemondott. Kijelentette, hogy nincs mit a szemére vetni a széles körű korrupciós botrány középpontjában álló építkezési projektek ügyében, s a miniszterelnök is mindent tudott cselekedeteiről.

"Nem fogadom el, hogy azt mondják nekem, +mondjon le a megvesztegetési ügy miatt, és álljon ki a nyilvánosság elé, hogy megnyugtasson engem+" - fogalmazott Bayraktar, aki valószínűleg a miniszterelnök nyomásgyakorlásáról beszélt. Hozzátette, hogy meggyőződése, az ország érdekében a miniszterelnöknek szintén le kellene mondania.

Több török elemző az utóbbi napokban felhívta a figyelmet arra, hogy a városi építkezésekkel kapcsolatos korrupció leggyakrabban az Erdogan közvetlen ellenőrzése alatt álló állami lakásalaphoz kötődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.