Erdogan

A török miniszterelnök szerint ő a korrupciós botrány célpontja

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint ő a végső célpontja annak a kiterjedt megvesztegetési botránynak, amely miatt három fontos minisztere lemondott, ő maga pedig nagyarányú kormányátalakítást volt kénytelen végrehajtani.

2013.12.26 16:45MTI
Bejelent (fotó: MTI)

A kormányfő a Hurriyet és a Yeni Safak lapok beszámolói szerint egyúttal azt hangsúlyozta, hogy bárki, aki megpróbálja őt belekeverni a botrányba, üres kézzel kell majd, hogy visszavonuljon.

Erdogan korábban összeesküvésnek, a kormánya elleni bel- és külföldi erők által folytatott "mocskos műveletnek" nevezte az ügyet.

Ezzel párhuzamosan az ügyben eljáró egyik ügyész közleményében azt állította csütörtökön, hogy a rendőrség beavatkozott a nyomozásba és akadályozta azt. Szerinte a hatóságok nem hajtottak végre egyes letartóztatásokat, lehetőséget adtak a gyanúsítottaknak a szökésre és bizonyítékokat hamisítottak meg.

"Az igazságszolgáltatást nyílt nyomásnak tették ki rendőri erő által, és akadályozták bírósági végzések végrehajtását" - írta Muammer Akkas ügyész, akit állítása szerint csütörtökön indoklás nélkül levettek az ügyről.

A kormányválságot előidéző botrány december 17-én tört ki, amikor egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen a hatóságok közel ötven embert, köztük Erdoganhoz közel álló, ismert üzletembereket vettek őrizetbe, s közülük 24 ellen vádat is emeltek.

A vádlottak között van három miniszter fia is, a tárcavezetők ezért szerdán beadták lemondásukat. Ezt követően Erdogan szerda éjjel a 26 fős török kabinet tíz tagját leváltotta, miután az ország legnagyobb városaiban az este tüntetők ezrei követelték távozását.

A török ellenzék csütörtökön azzal vádolta meg Erdogant, hogy "háborús kabinetet" alakított, és hatalma megtartása érdekében a demokratikus renddel szakítva kvázi saját államot épít az államon belül azáltal, hogy a kormányt a tőle függő és neki feltétel nélkül engedelmes emberekkel akarja megtölteni.

Korábban egyébként maga Erdogan vádolta hasonlókkal a rendőröket. A múlt héten mintegy száz rendőrfőnököt menesztett vagy helyezett át az ügy miatt, majd ezt azzal indokolta: az elbocsátott tisztek visszaéltek a hatalmukkal, "állam az államban" típusú viselkedést tanúsítottak, mivel nem tájékoztatták a politikai hatóságokat az ellenük folyó vizsgálatról.

Politikai elemzők egyetértettek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat. Mindkét tömörülés iszlamista, de éveken át tartó szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik.

Mindazonáltal ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét, ráadásul teljesen váratlanul, néhány hónappal a jövő év első erőpróbája, az önkormányzati választások előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.