Wolfgang Dodle

Golyózápor zúdult a görögországi német nagykövet otthonára

A görög kormány szerint terroristák adhatták le a sorozatokat automata fegyverekből, céljuk az lehetett, hogy csorbítsák Görögország tekintélyét, mielőtt átveszi az Európai Unió elnökségét.

2013.12.30 12:34MTI

Golyózáport zúdítottak Athénban a német nagykövet otthonára hétfőn hajnalban. Senki sem sérült meg. A rendőrség terrorelhárító részlege lezárta az utcákat Wolfgang Dodle nagykövet rezidenciája körül.

A görög kormány szerint terroristák adhatták le a sorozatokat automata fegyverekből, céljuk az lehetett, hogy csorbítsák Görögország tekintélyét, mielőtt átveszi az Európai Unió elnökségét.

A rendőrség legalább hatvan töltényhüvelyt talált a helyszínen. Hat embert őrizetbe vettek, ám kikérdezésük után el is engedték őket, és eljárást sem indítottak ellenük. A nyomozást segíthetik a környék térfigyelő kameráinak felvételei.

Németország nem népszerű Görögországban, jóllehet Berlin Athén fő hitelezője, ugyanakkor a gazdasági szigor megkövetelője is. Görögország gazdasági állapota immár hatodik éve "válságos", és lakossága nehezen viseli a megszorító intézkedéseket, amelyeket a külföld a hitelezés fejében szabott meg.

Külföldi diplomaták ellen szélsőbaloldali terroristák az 1970-es évek közepétől többször is követtek el merényleteket, ám ezek igencsak megritkultak, miután egy évtizede a görög rendőrség határozottan lecsapott a radikális fegyveresekre.

Az épület - amely jelenleg a német nagykövet otthona - 1999-ben is támadás célpontja volt: egy házilag fabrikált rakétával lőtték meg. Akkor sem sérült meg senki. Azt a támadást a November 17. nevű terrorista csoport vállalta magára. A hétfő hajnali merénylet elkövetőjeként még senki nem jelentkezett.

Görögország fél évre az EU soros elnöke lesz, 2014. január elsejétől június 30-áig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.