Emberszabású az űrben

Irán majmokkal teszteli rakétáit

Irán közölte szombaton, hogy másodjára is sikerrel küldött fel a világűrbe egy majmot, és épségben vissza is hozta a Földre.

2013.12.14 14:28MTI
Fotó: iranian.com

„Haszan Róháni elnök (...) gratulált az iráni tudósoknak és szakértőknek, amiért egy második élőlényt is sikerrel küldtek fel az űrbe" - jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Róháni a Twitteren keresztül üdvözölte a sikert. Közlése szerint a majmot Fargamnak (Ígéretesnek) hívják, s visszahozták a Földre "épen és egészségesen". "Összességében ez a második világűrbe felküldött majom, amely tökéletes egészségben tért vissza Iránba" - írta az elnök.

Hivatalos weboldala, a president.ir arról számolt be, hogy a Padzsohes (fárszi nyelven Kutatás) típusú rakéta Irán első folyékony hajtóanyagú rakétája volt. A közlés nem tért ki arra, hogy a kísérletet mikor hajtották végre, sem más részletekre.

A sikeres felbocsátás újabb demonstrációja az ország rakétapotenciáljának, amely aggodalmat kelt a nyugati hatalmak és az öböl menti államok között Teherán atomhatalmi törekvései miatt.

Az első, majommal végrehajtott űrkísérletet - amelynek keretében 120 kilométeres magasságot ért el a rakéta - januárban jelentette be az iszlám köztársaság. Az űrben járt emberszabásúról kiadott két fotócsomag egyike azonban egy másik majmot ábrázolt, kétséget ébresztve a külföldi megfigyelők között a felbocsátás valódi sikerét illetően.

Az Egyesült Államok és szövetségesei attól tartanak, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétatechnológiáját Irán nukleáris robbanófejek célba juttatására használhatja fel. Teherán ugyanakkor azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelő célokat szolgál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.