Megálljt kívánnak parancsolni az orvvadászatnak

Kelet-kínai éttermeket zártak be majomhúsból készült fogások miatt

Éttermeket zárattak be és őrizetbe vettek két embert Kelet-Kínában annak jeléül, hogy a hatóságok megálljt kívánnak parancsolni az orvvadászatnak, különösen a húsukért és agyvelejükért kedvelt majmok befogásának.

2012.11.29 13:44MTI

A kínai média csütörtöki közlése szerint a rendőrséget egy bejelentés vezette nyomra, amely szerint a veszélyeztetett rövidfarkú makákók húsából készült ételeket szolgálnak fel a kelet-kínai Csianghszi tartomány Cehszi megyéjében. A majmokat a környező hegyekben fogták be, és a helyi piacon adták el őket. Levágásuk után húsukat 560 jüan (20 ezer forint) kilónkénti áron értékesítették. A különleges majomagyvelő kilója 1600 jüan.
   
A hatóságok tájékoztatása szerint az őrizetbe vételt továbbiak fogják követni. Négy helyi hivatalnokot már felmentettek az állásából, köztük van az erdészeti hivatal vezetője is.
   
A tartományi vezetők határozottan állítják, hogy megfékezik az orvvadászatot a régióban, és ennek érdekében máris szigorú razziákat tartanak a falusi piacokon, szállodákban és éttermekben. Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy Cehszi éttermeiben más különleges ínyencségeket is felszolgáltak, így bambusz patkányokat és örvös sertésborzot is.
   
Kínában különösen a déli országrész lakóit jellemzik úgy, hogy mindent megesznek, ami mozog, de országszerte sok helyütt van még hagyománya az egzotikus vadak fogyasztásának. Állítólag az utóbbi években az elrettentő büntetések - a betegségektől való félelemmel és az állatvédők megjelenésével egyetemben - némileg visszaszorították a ritka vadakból készült ételeket.
   
A kínai törvények szerint azok, akik védett állatokat ejtenek fogságba vagy ölnek meg, tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.