Maci Laci veszélyben!

Nem lesznek védettek többé a grizzlymedvék?

Megszűnhet az amerikai Yellowstone Nemzeti Park térségében élő 700 grizzlymedve védettsége, azaz kikerülhetnek a veszélyeztetett fajokról szóló szövetségi törvény hatálya alól.

2013.12.15 02:30MTI

Egy szakértői testület szerdán egyhangúlag fogadta el az erre vonatkozó ajánlást, amelyet várhatóan januárban vitat meg - és hagy jóvá - az illetékes szövetségi hatóság.

Ha a medvéktől megvonják a veszélyeztetett fajoknak járó védelmet, korlátozott vadászatuk is elkezdődhet. Más óvintézkedések azonban érvényben maradnak, élőhelyüket tehát továbbra is védelem illeti, és folytatódik biológiai megfigyelésük is, hogy megakadályozzák populációjuk megfogyatkozását.

A grizzly 1975-ben kapott szövetségi védelmet, miután hagyományos élőhelyének nagy részéről elűzték. A Yellowstone-ban - Montana, Idaho és Wyoming államok területén - élő medvenépesség lassan újjászületett, mára ott él a Egyesült Államok második legnagyobb populációja. A grizzlyk 49 ezer négyzetkilométeres területen vándorolnak és vadásznak.

A Yellowstone térségén kívül mintegy ezer grizzly él, többségük a Glacier Nemzeti Parkot is magába foglaló úgynevezett északi kontinentális vízválasztó térségében. A következő években várható, hogy a Glacier grizzlymedvéi is lekerülnek a veszélyeztetett állatok listájáról.

Alaszka a becslések szerint mintegy 30 ezer medvének ad otthont, melyek sosem élveztek szövetségi védelmet, így évente több száz esik vadászok áldozatául.

Egyes tudósok és környezetvédő csoportok arra hívták fel a figyelmet, hogy korai lenne a veszélyeztetett státusz megszüntetése, mivel a klímaváltozás miatt a medvék alapvető élelemforrása apadásnak indult.

A medvéknek magvaikkal fontos táplálékot kínáló fehértörzsű fenyők nagy magasságokban élő egyedeit például elpusztította egy kártevő, amely régebben a szélsőséges hideg miatt nem tudott elszaporodni. A fehérfenyő pusztulása miatt 2009-ben visszaállították a Yellowstone grizzlymedvéinek védett státuszát, amelyet 2007-ben egyszer már visszavontak. A tudósok azóta is igyekeznek alátámasztani, a grizzlynek mennyire fontos tápláléka a fehérfenyő magja.

Kutatók az utóbbi öt évben több mint 200 grizzly halálát rögzítették, sokat a vadvédelmi hatóságok öltek meg azután, hogy a medvék összetűzésbe kerültek emberekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.