Egyelőre maradnak a veszélyeztettek között

Továbbra is törvény védi a grizzly medvéket

Egy amerikai fellebbviteli bíróság határozata értelmében a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvéknek (Ursus arctos horribilis) továbbra is kijár a törvény által biztosított védelem, így a szövetségi hatóságok korábbi terveivel ellentétben a ragadozókat egyelőre nem lehet eltávolítani a veszélyeztetett fajok közül.

2011.11.23 22:30MTI

A határozat alapján az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) nem veheti le a Sziklás-hegységben elterülő park grizzlyjeit a veszélyeztetett fajok törvénye (Endangered Species Act, 1973) alá tartozó állatok listájáról.
   
A döntést elsősorban a medvék egyik alapvető táplálékforrásának számító fehértörzsű fenyők (amerikai cirbolya) eltűnésével indokolták, amely komolyan veszélyezteti az állatok hosszú távú túlélését. A fenyő teljes kipusztulása nyilvánvalóan negatív hatással van a grizzlyállományra - írta az indoklásban Richard Tallman, a döntést meghozó testület egyik tagja.
   
Mike Clark, a Nagy Yellowstone Egyesület elnevezésű természetvédelmi szervezet vezetője elmondta, hogy örömmel fogadták a bíróság döntését, amely szerint az "USFWS-nek tovább kell tanulmányoznia a fehértörzsű fenyők kipusztulásának hatását a grizzlykre nézve, mielőtt eltávolítaná őket a listáról". Hozzátette, hogy továbbra is együttműködnek a szövetségi és állami szervekkel az olyan tervek kidolgozásán, amelyek révén a grizzlyk megfelelő időben lekerülhetnek a listáról.
   
Az akár 680 kilogrammosra is megnövő medvék egykor szabadon kószáltak a Sziklás-hegységben és az ország középső részén húzódó Nagy Síkságon, ám a vadászatuk drámaian lecsökkentette a számukat. A nagy méretük ellenére akár 55 kilométer per órás sebességre is képes ragadozók ma már csak elszórtan élnek, főleg nemzeti parkokban, köztük a Wyoming, Montana és Idaho államok egyes részeit is magában foglaló, 8980 négyzetkilométeres Yellowstone régióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.