Műfészek-kihelyezés nagyfeszültség alatt

Életüket kockáztatták a szakemberek a kerecsensólymokért

Veszélyes és nagy precizitást igénylő műveletet hajtottak végre a MAVIR szakemberei, amikor a mintegy 27 méter magas, nagyfeszültség alatt álló villamos távvezeték tartóoszlopán műfészket helyeztek el a ragadozó madarak részére.

2011.11.23 21:31ma.hu

Az akció fontos része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely többek között a fokozottan védett kerecsensólymok állományának megőrzését és növelését tűzte ki céljául.
 
A fokozottan védett ragadozó madarak előszeretettel foglalják el a magyar villamosenergia-rendszer nagyfeszültségű távvezetéki oszlopain elhelyezett műfészkeket. A szakemberek a fészektelepítést a nagyfeszültségű távvezeték kikapcsolása nélkül, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) együttműködve, különleges védőruhában végzik el.
 
A madarak kedvelik ezeket a magaslati fészkelő helyeket, hiszen a sík terület, ahol ezek az oszlopok állnak, ideális körülményeket nyújt vadászterületük megfigyelésére, nem kell félniük továbbá azoktól a ragadozóktól sem, amelyek a fákon egyébként becserkészhetnék fiókáikat. Azáltal, hogy ezek a madarak elfogadják a nekik felkínált, áramütéstől védett, szakszerűen és biztonságosan kialakított fészkelési lehetőséget egyrészt csökken az elhullási szám, másrészt kevesebb lesz a természetes fészeképítés hátrányaiból eredő zárlatok száma is.
 
A MAVIR immár két évtizedre visszatekintő kapcsolatot ápol az MME-vel, 2009 óta  pedig kiemelt támogatója is annak. Az együttműködés keretében a MAVIR ZRt. 9 millió forinttal támogat egy olyan programot, amelynek keretében az egyesület szakértői költésbiológiai és etológiai megfigyeléseket végeznek a nagyfeszültségű oszlopokon költő kerecsensólymok élőhelyén. Az anyagi támogatás mellett a MAVIR szakemberei részt vesznek a madarak megfigyeléséhez szükséges gyűrűzésben, valamint műfészkek és madáreltérítők telepítésében is közreműködnek.
 
A MAVIR nagyfeszültségű távvezetéki oszlopain 2011-ben 88 pár kerecsensólyom foglalt fészket, közülük 77 pár költött sikeresen és 226 fiatal repült ki.  A fokozottan védett kerecsensólyom eszmei értéke példányonként egymillió forint.
 
A MAVIR ZRt. és az MME együttműködésének is köszönhetően az Európában kiemelkedő értéket képviselő magyarországi ragadozómadár-állomány védelme és gyarapítása eredményesen történik olyannyira, hogy a műfészek-telepítésen a szlovák, a román, a bolgár és a horvát madárvédelmi szervezetek is részt vettek tapasztalatszerzés céljából.

Háttér-információ

A MAVIR 2011-ben több mint 110 millió forintot fordított környezetvédelemre, ezen belül pedig 12,5 millió fordított közvetlenül madárvédelemre.

Az alaphálózat  nagyfeszültségű távvezetéki oszlopain  ma már több, mint 400 műfészek található,  a hazai kerecsensólyom állomány  fele pedig ma már ezekben  fészkel és költ. 
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.