Az észak-koreai vezető nagybátyja

Információsebesség Phenjanban: megerősítették Dzsang Szong Tek menesztését

"Bűncselekményeket" követett el, és "ellenforradalmi csoportot vezetett".

2013.12.09 07:47MTI

Phenjanban hivatalosan megerősítették, hogy minden tisztségéből menesztették Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagybátyját, Dzsang Szong Teket, az erről szóló bejelentést a KCNA hivatalos hírügynökség tette közzé vasárnap.

A jelentés a Koreai Munkapárt központi vezetésének vasárnapi ülése után látott napvilágot. Az erről szóló közlemény szerint a korábban rendkívül nagy befolyással rendelkező tisztségviselőt azért váltották le egyebek között az Állami Védelmi Bizottságban betöltött posztjáról - megfosztva őt katonai rendfokozatától is -, mert "bűncselekményeket" követett el, és "ellenforradalmi csoportot vezetett". "Dzsang Szong Tek és követői minden képzeletet felülmúló bűntetteket hajtottak végre, hatalmas károkat okozva pártunknak és a forradalomnak" - olvasható a közleményben.

Dzsang Szong Tek korábban Észak-Korea második legnagyobb hatalmú emberének számított, Kim mentoraként emlegették. A dél-koreai hírszerzés már a korábbi napokban értesült arról, hogy a nagybácsi kegyvesztett lett, ennek egyik látható jele volt, hogy egy többször levetített dokumentumfilm több jelenetében a rokon arcát vagy felismerhetetlenné tették, vagy teljesen "száműzték".

A szöuli hírszerző szervek szerint egyébként a nagybácsit még novemberben váltották le az Állami Védelmi Bizottságban, az ország legmagasabb döntéshozó testületében elfoglalt elnökhelyettesi posztjáról, több bizalmasát pedig kivégezték. A dél-koreai hírközlő szervek pénteken közölték, hogy elszökött az országból Dzsang Szong Tek pénztárnoka, s vélhetően emiatt válthatták le a phenjani rezsim korábban második emberének számító nagybácsit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.