A nosztalgia ára

Szabadult Észak-Koreából az amerikai nyugdíjas

Észak-Korea közölte szombaton, hogy kitoloncolta azt az idős, 85 éves amerikai háborús veteránt, aki turistaként járt az országban, és a hatóságok háborús bűntények vádjával letartóztatták.

2013.12.07 10:25MTI
Merrill E. Newman, egykori koreai veterán

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tájékoztatója szerint a hatóságok azért döntettek úgy, hogy kitoloncolják az országból Merrill E. Newmant, mert bocsánatot kért a koreai háború, illetve a közelmúltbeli észak-koreai látogatása idején elkövetet bűntényekért. A döntés meghozatalakor tekintettel voltak a férfi idős korára és egészségi állapotára.

A hír megjelenése után nem sokkal a japán média jelentette, hogy a Newmant szállító repülőgép megérkezett Pekingbe. Newman közölte japán újságírókkal: örül annak, hogy úton van hazafelé, és láthatja feleségét. Hozzátette, hogy jól érzi magát.

Az észak-koreai hírügynökség a múlt szombaton jelentette be, hogy az amerikait letartóztatták. "Merril E. Newman kémkedett és felforgató tevékenységet folytatott a KNDK ellen, és ennek során a koreai népi hadsereg katonáinak, valamint ártatlan polgári személyeknek a meggyilkolásában vett részt. A szóban forgó amerikai állampolgár minden terhére felrótt tettet beismert, és bocsánatot kért" - szólt a KCNA közleménye.

Értesülések szerint a 85 esztendős koreai háborús veterán már október vége óta őrizetben volt. Családja szerint turistaként látogatott el Észak-Koreába.

Az amerikai külügyminisztérium üdvözölte az idős háborús veterán elengedését. Marie Harf, a tárca szóvivője kedvezőnek nevezte a phenjani döntést, és köszönetet mondott a svéd kormánynak, amely az Egyesült Államok érdekeit képviseli Észak-Koreában, tekintettel arra, hogy Washingtonnak nincs ott nagykövetsége. A szóvivő sürgette Észak-Koreát, hogy engedjen szabadon még egy amerikai állampolgárt, Kenneth Bae-t, akit több mint egy éve tartanak fogva. A misszionáriusként és idegenforgalmi vezetőként tevékenykedő, dél-koreai állampolgársággal is rendelkező férfit felforgató tevékenység vádjával tartóztatták le, majd ítélték 15 évi kényszermunkára.

A két Korea 1950-1953 között vívott egymással polgárháborút. A konfliktusba Dél-Korea támogatásával bekapcsolódott az Egyesült Államok is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.