Mandela halála

Hatalmas gyászszertartásra készül Dél-Afrika

Egyhetes gyászszertartás során vehet búcsút a világ és hazája Nelson Mandelától, Dél-Afrika első fekete elnökétől - közölte Neo Momodu dél-afrikai kormányszóvivő szombaton.

2013.12.07 14:34MTI

Hétfőn a dél-afrikai parlament mindkét kamarája összeül, hogy különleges ülésen vegyen búcsút a 95 évesen, hosszú betegeskedés után elhunyt Mandelától.

Kedden a több mint 90 ezer férőhelyes sowetói stadionban kerül sor a hivatalos megemlékezésre, amelyre több állam vezetőjét várják, míg mások a hétvégén, Qunuban róják majd le tiszteletüket a Nobel-békedíjas aktivista előtt. Jövő héten Dél-Afrikába utazik Barack Obama jelenlegi, George Bush és Bill Clinton korábbi amerikai elnök, valamint Dilma Rousseff, Brazíliai államfője is.

Mandela a sowetói stadionban jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt a 2010-es futball-világbajnokság záróünnepségén.

A fővárosban, Pretoriában szerdán, csütörtökön és pénteken rendeznek gyászszertartásokat és felvonulásokat, amelyek útvonalát vasárnap teszik közzé. Erre a három napra a kormány székhelyén, a Unions Buildingben helyezik majd el a néhai elnök koporsóját.

Családja és közeli hozzátartozói jövő vasárnap, azaz december 15-én vesznek búcsút Mandelától Qunuban, nevelkedésének színhelyén. Itt helyezik végső nyugalomra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.