Nelson Mandela elhunyt

Spontán megemlékezések világszerte

Az emberek világszerte spontán szerveződött megemlékezéseken gyászolták Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét pénteken.

2013.12.06 18:49MTI
MTI

A résztvevők Pekingtől New Yorkig mindenhol virágokkal, gyertyákkal és dél-afrikai zászlókkal fejezték ki az apartheid elleni küzdelem élharcosa iránt érzett tiszteletüket, aki bebizonyította, hogy "egy ember is megváltoztathatja a világot".

A világ számos nagyvárosban gyűltek össze emberek, miután Jacob Zuma dél-afrikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy 95 éves korában elhunyt a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus. A legnagyobb tömeg a brit parlament előtt álló Mandela-szobor körül gyűlt össze.

Jól jelzi azonban a jelképpé vált politikus hatását, hogy az emberek nem csak Londonban gyászoltak, a világ számos országában tömeg gyűlt össze a dél-afrikai nagykövetség épülete előtt. "Lenyűgöző, hogy egyetlen ember is mekkora változást tud elérni" - mondta az 51 éves Joan Foster, aki éppen egy virágcsokrot helyezett el a londoni Parlament téren.

A hatalmas, bronzból készült emlékmű lábánál sokan gyertyákat és Mandelát ábrázoló portrékat hagytak. Egy asszony egy Mandeláról készített fényképet ragasztott a szobor talapzatára, a politikus kőbe vésett neve mellé. Egy kártyára azt írta valaki, hogy "köszönjük az áldozatot, amit értünk hozott", egy másikon az volt olvasható, hogy "nyugodjon békében Mandela úr, Isten bevilágítja hazatérését a mennyországba".

Boris Johnson, London polgármestere kijelentette, hogy a tér "most az emlékezés kertje azok számára, akik koszorút akarnak elhelyezni". Sokan megkoszorúzták a Temze folyó déli partján elhelyezett Mandela-mellszobrot, tömeg gyűlt össze a Trafalgar téren fekvő dél-afrikai nagykövetség épülete előtt is.

David Cameron brit kormányfő a diplomáciai képviselet épületében aláírta a részvétkönyvet, sorait egy bibliai idézettel zárta: "A béketeremtők, a békekeresők az Isten gyermekei".

Anna hercegnő, II. Erzsébet brit királynő lánya is ellátogatott a nagykövetségre. Részvétkönyveket nyitottak a skóciai Glasgowban és egy dél-londoni kerületben, a jelentős részben feketék által lakott Brixtonban is, ahova Mandela 1996-ban ellátogatott.

A világ számos államában, a brüsszeli európai uniós zászlókhoz hasonlóan, félárbocra eresztették a lobogókat. A kínai fővárosban az emberek óriási virágkoszorúkkal díszítették fel a Dél-afrikai Köztársaság pekingi nagykövetségének épületét. Egyetemisták sárga virágcsokrokat helyeztek el a Hunan tartománybeli Hengjangban felállított, Mandelát ábrázoló fénykép előtt.

Párizsban a Szajna partján, a külügyminisztérium épületének homlokzatára függesztettek fel egy óriási Mandela-portrét. A francia fővárosban található dél-afrikai nagykövetség épülete előtt rengeteg virág, valamint egy napilap pénteki címlapjának kinagyított másolata volt látható, amelynek a szalagcíme "Adieu Mandela" (Isten veled, Mandela) volt.

Az afrikai ország diplomáciai képviselete előtt koszorúztak Brüsszelben és az ausztrál fővárosban, Canberrában is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.